CDA

Verburg: vragen over belangenverstrengeling inspraakorganen etnische minderheden

CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg heeft naar aanleiding van dr. Yüsel Yesilgöz' betoog op de Podiumpagina van Trouw d.d. 4 januari 2001 schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid).

Volgens dr. Yesilgöz is één lid van het bestuur van het Inspraakorgaan Turken (IOT) door de Turkse regering benoemd als "Turks volksvertegenwoordiger". Dit lid moet in Nederland de ondemocratische en nationalistische belangen van de Turkse overheid behartigen. "Een paar keer per jaar vergadert zij met lobbyisten uit andere Europese landen in een door de Turkse Nationale Veiligheidsraad bestuurde raad", aldus Yesilgöz. Verburg wil van de minister weten of hij hiervan op hoogte is (geweest) en of hij hiermee heeft ingestemd.

Ook zou zij graag weten of en hoe, volgens de minister, dergelijke benoemingen een bijdrage leveren aan de integratie van Turken in de Nederlandse samenleving.

Vragen over samenstelling van inspraakorganen
CDA-fractiewoordvoerder Gerda Verburg heeft nog meer vragen aan de minister. Zo wil zij weten of het IOT gedomineerd wordt door de extreem nationalistische Turkse beweging van de Grijze Wolven, die gelieerd is aan de Turkse regeringspartij MHP. Tevens wil Verburg weten welke criteria de minister hanteert om een organisatie als inspraakorgaan van de Regering te erkennen, bijvoorbeeld door toelating tot het Landelijk Overleg Minderheden (LOM).

"Op basis van welke argumenten acht u het verantwoord om nog langer vast te houden aan de stelling: "Hoe een organisatie is samengesteld is een zaak van de organisatie"? Ook als dat betekent dat het inspraakorgaan wordt gedomineerd door nationalistische bewegingen uit het land van herkomst?", aldus Gerda Verburg.

CDA wil duidelijke eisen en criteria voor inspraakorganen. De CDA-Tweede Kamerfractie is van mening dat aan inspraakorganen die door de Nederlandse Overheid wordt gefinancierd duidelijke eisen moeten worden gesteld, met betrekking tot de democratische en op integratie gerichte oriëntatie van het orgaan zelf en de mensen die van daaruit actief zijn.

De fractie vindt ook dat een door de Nederlandse overheid gesubsidieerd inspraakorgaan moet voldoen aan duidelijke criteria, waarbij de samenstelling en werkwijze zodanig inzichtelijk dienen te zijn dat onomstotelijk wordt bijgedragen aan de integratie van de betreffende etnische minderheid in de Nederlandse samenleving, aldus Gerda Verburg.