CDA

Siem Buijs: Staking huisartsen vooral ontlading van emoties

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Siem Buijs dient de landelijke staking van huisartsen op 15 februari a.s. vooral ter ontlading van opgekropte emoties. Deze zijn het gevolg van het uitblijven van concrete toezeggingen van minister Borst, ter verlichting van het werk van de huisartsen.

Patiënten mogen echter niet de dupe worden van de staking. Daarom moeten er vóór de staking tussen de huisartsen en de ziekenhuizen nauwsluitende en bindende afspraken over de patiëntenzorg op die dag worden gemaakt, aldus Siem Buijs.

Kabinet heeft CDA-motie over numerus fixus studie geneeskunde genegeerd "De minister heeft de huisartsen tweeëneenhalf à drie jaar aan het lijntje gehouden, want de instroom van potentiële huisartsen in de beroepsopleiding is nog steeds onvoldoende. Daarnaast heeft het CDA een motie ingediend, waarin het kabinet is gevraagd de numerus fixus voor de studie geneeskunde af te schaffen, maar die is door het kabinet genegeerd", zegt CDA-fractiewoordvoerder Siem Buijs.

Behalve een (te) hoge werkdruk zijn ook de kosten van de huisartsenpraktijk inmiddels te hoog.
Volgens Siem Buijs is er ook overleg nodig tussen huisartsen en zorgverzekeraars over de bekostiging van een aparte dienstenstructuur, waarin de financiering van de huisartsenpraktijk op regionale leest is geschoeid.

Nog onduidelijkheid over geld voor praktijkverpleegkundigen Minister Borst heeft 300 miljoen gulden voor (de komst van) praktijkverpleegkundigen toegezegd, maar volgens Siem Buijs vormt de toekenning van dit bedrag nog een probleem, omdat niet duidelijk is op welk moment de huisarts, via de zorgverzekeraar, geld voor de praktijkverpleegkundige krijgt.