Rijksuniversiteit Groningen

Computermodellen bootsen organisaties na

Voor elke organisatie geldt dat het geheel meer is dan de som der delen. Niet alleen kunnen twee mensen meer uitrichten dan één, ook bezit een organisatie als geheel eigenschappen die niet terug te brengen zijn tot individuen. Samenwerkingseigenschappen komen voort uit de interactie tussen mensen. Zo is een 'conflict' niet een eigenschap van één persoon maar een eigenschap van de relatie tussen personen. Naast conflicten kunnen ook teamgeest en onderlinge verbondenheid groeien.

Hans van den Broek heeft zich gericht op computermodellen die bestaan uit samenwerkende agents. Agents zijn software programma's die de leden van een organisatie simuleren maar die in interactie ook sociale processen teweeg brengen. Deze computermodellen worden multi-agent modellen genoemd. De centrale vraag was welke eigenschappen deze computermodellen moeten hebben om samenwerkingseigenschappen na te kunnen bootsen die lijken op die van menselijke samenwerking. De conclusie van dit onderzoek is dat het zeer belangrijk is dat de individuele agents menselijke cognitieve processen, waaronder leerprocessen, plausibel moeten kunnen simuleren. Dit wil zeggen dat deze computermodellen de belangrijkste cognitieve eigenschappen van mensen in hun interactie met hun omgeving moeten kunnen simuleren. Pas dan kunnen ze niet alleen het individuele, maar ook het sociale niveau nabootsen; er wordt dan een link gelegd tussen individuele informatieverwerking en coördinatie als sociaal proces. Het door Van den Broek ontwikkelde simulatie-experiment slaagt erin een fundamentele eigenschap van mensen na te bootsen, namelijk het routinematig opsporen van en inspelen op te verwachten acties van de omgeving als reactie op het eigen handelen. /AB

Hans van den Broek (Hilversum, 1956) studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Organisatie en informatie (cluster bestuurlijke informatiekunde) van de Faculteit Bedrijfskunde te Groningen. Het onderzoek stond onder auspiciën van de onderzoekschool SOM (Systems, Organizations and Management). Van den Broek is inmiddels verbonden aan TNO Technische Menskunde in Soesterberg, waar hij werkt als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Groepsfunctioneren.

Datum en tijd

maandag 8 januari 2001, 14.15 uur

Promovendus

drs. J. van den Broek, tel. (0346)35 63 23, fax (0346)35 39 77, e-mail vandenbroek@tm.tno.nl (werk)

Proefschrift

On agent cooperation: the relevance of cognitive plausibility for multiagent simulati on models of organizations

Promotores

prof.dr. H.W.M. Gazendam, prof.dr.ir. J.L. Simons, prof.dr. R.J.J.M. Jorna

Faculteit

bedrijfskunde

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie