Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in januari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Ma 08-01-2001 Verhoging extracellulaire anti-oxidanten bij longpatiënten

13:30 uur Mw. S.A.A. Comhair (Medische Wetenschappen) Titel proefschrift: Extracellular antioxidant response in oxidant mediated
lung diseases: Redox
regulation of the glutathione
system and
superoxide dismutase
Promotor: Prof. dr. J.H.J.M. van
Krieken
Copromotores: Dr. F.B.J.M. Thunnissen (CWZ)

Dr. P.N.R.
Dekhuijzen

S. Comhair onderzocht bij longpatiënten het mechanisme en de reacties die verantwoor-delijk zijn voor de verhoging van de hoeveelheid extracellulaire anti-oxidanten. Dit zijn buiten de cel gelegen stoffen die oxidatie (verbonden worden met zuurstof) tegengaan.
De long wordt tijdens inademen niet alleen blootgesteld aan zuurstof. Inademen van zuurstof leidt ook tot de vorming van zuurstofradicalen. Radicalen zijn schadelijk voor de longen, dus een goed verdedigingsmechanisme is absolute noodzaak. Comhair concludeert dat de verhoging van buiten de cel gelegen co-enzymen met een zuurstofoverdragende functie (eGPx) een belangrijke verdedigende rol speelt in de long. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op astma en granulomateuze ontstekingen veroorzaakt door de blootstelling aan beryllium (CBD). Bij patiënten met CBD is gebleken dat in de dunne vloeistoflaag op de bovenste laag van de huid en slijmvliezen de extracellulaire antioxidanten zijn verhoogd. Echter, gedurende een plotselinge verergering van astma is er een duidelijke daling van verminderd potentieel in de luchtwegen. Dit kan bijdragen tot een beschadiging van de luchtwegen.
Suzy Comhair (Richmond Hights, USA) werkt sinds mei 2000 als postdoc bij de afdeling Cancer Biology and Pulmonary and Critical Care Medicine in the Lerner Research, Cleveland Clinic Foundation te Cleveland, Ohio USA. Het onderzoeksproject beschreven in dit proefschrift werd gesubsidieerd door de Nationale Institute of Health. Voor deze studie ontving ze de Merck Young Investigator Award. E-mail: comhais@ccf.org