Gemeente Tilburg

08-01-2001

Wijziging in urgentiesysteem woningzoekenden

Nieuwe urgentieregeling woningzoekenden

Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren, in overleg met de woningcorporaties, besloten de urgentieregeling in het woonruimteverdelingssysteem te veranderen in extra registratieduur. Dit betekent dat mensen die net gescheiden zijn, en mensen met ergonomische problemen, voortaan in plaats van een urgentieverklaring, een extra registratieduur krijgen toebedeeld. Het besluit is genomen omdat veel woningzoekenden, via urgentie hun woonwensen proberen te realiseren. Dit gaat ten koste van woningzoekenden die al lang ingeschreven staan.

Extra registratieduur
In de toekomst krijgen mensen die, door echtscheiding of het verbreken van samenwonen én voor kinderen zorgen, een woning zoeken, geen urgentie (absolute voorrang op andere woningzoekenden) meer. Zij krijgen voortaan extra registratieduur. Ook ´lichte´ gevallen van medische urgentie krijgen in plaats van urgentie, extra registratieduur. De extra registratieduur is de gemiddelde wachttijd van een woning die past bij het betreffende huishoudtype + een half jaar. Bovendien garanderen de corporaties dat men binnen 6 maanden een woning krijgt. Hieraan zijn echter wel enige regels verbonden. § Woningzoekenden met extra registratieduur die binnen drie maanden nog geen woning hebben, worden door de corporaties benaderd. Bekeken wordt wat de oorzaak is.
§ Als na zes maanden een woningzoekende, ondanks correct reageren, nog geen woning heeft, wordt die woningzoekende door de corporatie individueel aan een woning geholpen.
§ Voor woningzoekenden met extra registratieduur, die na zes maanden nog niet gereageerd hebben op een woning of niet op een juiste woning reageren, vervalt de helptijdgarantie.