Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Schade aan rijksauto's hersteld met gebruikte onderdelen

Met ingang van 1 januari 2001 zal carrosserieschade aan dienstwagens van de rijksoverheid zo mogelijk hersteld worden met gebruikte onderdelen die uit gedemonteerde autos komen. De onderdelen zullen niet ouder zijn dan de te herstellen dienstwagen en doen kwalitatief niet onder voor nieuwe onderdelen. Op deze manier wordt producthergebruik bevorderd en de milieudruk verminderd.

Deze werkwijze is gebaseerd op die van de zogenaamde "groene" autoverzekeringspolis die autoverzekeringsmaatschappijen in toenemende mate verkopen. In december 1998 reikte minister Pronk (VROM) namens Groene Land Verzekeringen Achmea de 5.000ste groene polis van deze maatschappij uit aan een verzekeringsnemer. Minister Pronk heeft naar aanleiding van deze groene polissen bevorderd dat ook rijksautos met gebruikte onderdelen en volgens eenzelfde regeling zullen worden hersteld.

Onder een groene polis herstellen geselecteerde FOCWA schadeherstelbedrijven carrosserieschade aan een auto met gebruikte onderdelen. Deze onderdelen zijn afkomstig van geselecteerde STIBA-Garant autodemontagebedrijven. De FOCWA schadeherstelbedrijven geven twee jaar garantie op "groene reparaties". Als binnen 24 uur geen gebruikte onderdelen beschikbaar zijn of als het verwerken hiervan tot hogere kosten leidt dan wordt de schade met nieuwe onderdelen hersteld.

Het wagenpark van de rijksoverheid bestaat uit circa 9000 rijksautos. De autos zijn niet verzekerd bij een externe verzekeraar. Het ministerie van Financiën financieert dekking aan schades in het kader van een zogenaamd omslagstelsel.