Gemeente Doetinchem

Onderzoek naar ijzernijverheid langs de Oude IJssel

In samenwerking met historische verenigingen en archiefdiensten start het Gelders Oudheidkundig Contact (consulentschap voor musea en regionale geschiedbeoefening) binnenkort een onderzoek naar de ijzernijverheid langs de Oude IJssel vanaf ca. 1800. Het gebied van de Oude IJssel is de bakermat van de Nederlandse ijzerindustrie, die zich hier vanaf de 16e eeuw ontwikkelde.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door één of meer werkgroepen, bestaande uit leden van historische verenigingen, belangstellenden uit de hoek van de regionale metaalnijverheid en alle andere belangstellenden. Het wordt gecoördineerd en inhoudelijk begeleid door een projectmedewerker van het Gelders Oudheidkundig Contact. In het onderzoek zullen allerlei facetten van de ijzernijverheid aan bod komen. Enkele voorbeelden van mogelijke onderzoeksvragen: wie waren de ijzerfabrikanten, hoe waren de werk- en levensomstandigheden van de arbeiders, waar kwamen ze vandaan en hoe waren ze georganiseerd, wat betekende de ijzernijverheid voor de infrastructuur in de regio, wat was het effect op het milieu?

Meedoen?

Iedereen kan meedoen, ervaring met historisch onderzoek is welkom maar niet noodzakelijk. Iedere onderzoeker bepaalt zelf de tijdsinvestering en kan zelf voor een belangrijk deel invulling geven aan het onderzoek door het accent te leggen bij bepaalde themas of bronnen. Deelname is gratis, behoudens eventuele reiskosten.

Het onderzoek vindt plaats van heden tot medio 2003.

Hebt u belangstelling voor dit project? Neem dan contact op met de consulent geschiedbeoefening van het GOC, Brord van Straalen, tel. (0575) 511826, Postbus 7200, BA Zutphen, e-mail: stggoc@wxs.nl of Frans Holkenborg van de Gemeente Doetinchem, tel. (0314) 377468.