Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


8 januari 2001

Convenant over vliegreizen van mensen met een handicap

De KLM en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (voorheen Gehandicaptenraad en WOCZ) hebben een akkoord bereikt over het vervoer van mensen met een mobiliteitsbeperking. Voorzitter Jan Troost van de CG-Raad en president-directeur Leo van Wijck en operationeel directeur Peter Hartman van de KLM hebben, in aanwezigheid van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, vrijdagavond een convenant getekend. Dit convenant moet leiden tot een betere toegankelijkheid van alle fasen van het luchtvaartverkeer voor mensen met een handicap.

Naar aanleiding van enkele incidenten in het verleden hebben de KLM en de CG-Raad samen bekeken hoe zij het vervoer van mensen met een handicap kunnen verbeteren.
Het eerste resultaat daarvan is een brochure waarin het nieuwe beleid van de KLM wordt verduidelijkt.
En nu ligt er dus een convenant waarmee KLM en CG-Raad de intentie uitspreken om het voorgenomen beleid zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren.

KLM verplicht zich om binnen bestaande internationale richtlijnen (die overigens geen wettelijke verplichting opleggen) zo goed mogelijk de wens van de gehandicapte reiziger uit te voeren.
Tevens tracht de KLM haar partners van het belang van het nieuwe beleid te overtuigen. Bij voorkomende problemen zal de KLM met de CG-Raad overleggen over oplossingen. De CG-Raad zal gesignaleerde knelpunten direct met de KLM bespreken. Ook zal de CG-Raad structureel bijdragen aan de verbetering van het vervoer van mensen met een handicap. Daarnaast informeert de CG-Raad zijn achterban zodat mensen met een handicap op de hoogte zijn van de richtlijnen. Er is afgesproken dat het nieuwe beleid van de KLM geëvalueerd wordt door middel van een onderzoek onder reizigers met een mobiliteitsbeperking.

Het convenant, dat een looptijd heeft van één jaar, is een belangrijke stap op weg naar normaal reizen voor mensen met een mobiliteitsbeperking.