Foster Parents Nederland

Bezoekadres

Van Boshuizenstraat 12

Amsterdam



Anti-Indiase rellen in Nepal

Kathmandu, december 2000 -- Een interview met Bollywood-ster Hrithik Roshan heeft in Nepal tot ernstige onlusten geleid. Roshan zou zich in het interview denigrerend hebben uitgelaten over Nepal en de Nepalezen.

Duizenden demonstranten, vooral jongeren en studenten, raakten op 26, 27 en 28 december in de Nepalese hoofdstad Kathmandu slaags met de politie. De onlusten kostten vier betogers het leven, tientallen raakten gewond en een groot aantal winkels van Indiërs en Indiase Nepalezen werd vernield. Het kantoor van Sadvawana, een politieke partij met vooral aanhang onder Indiase Nepalezen, ging in vlammen op. De politie wist een bestorming van de Indiase ambassade ternauwernood te voorkomen. Oppositiepartijen riepen uit protest tegen het gewelddadige politieoptreden op tot stakingen, die enkele dagen later het openbare leven in en om de stad stil legden.

Ook langs de grens met India braken gevechten uit tussen Nepalezen van Indiase afkomst, oorspronkelijke bewoners - verschillende bergstammen
- en politie. In de PLAN-werkgebieden Bara/Rautahat, Sunsari/Morang en Banke, alle niet ver van de Indiase grens, liepen de spanningen hoog op. De werkzaamheden liggen er noodgedwongen tijdelijk stil en medewerkers van een aantal kleine lokale PLAN-kantoren moesten worden geëvacueerd naar het kantoor in de stad Nijarh.

De afgelopen dagen namen duizenden mensen in Nepal deel aan vreedzame demonstraties tegen het geweld.

last updated: 08/01/01