Gemeente Den Haag


Tweede fase Jan van der Heijdenstraat afgerond

De herinrichting en de aanleg van de trambaan van de Jan van der Heijdenstraat en het Lorentzplein lopen voorspoedig. In november is de tweede fase afgerond. De Oudemans-straat is gereed en de tram stopt bij de nieuw aangelegde halte. Het Lorentzplein is, op een paar kleine dingen na, helemaal gereed. Het trottoir, de rijbaan, de parkeerplaatsen en de voorzieningen voor de tram zijn aangelegd. Ook de bomen worden deze maand geplant en het plein is weer volledig te gebruiken.

Op dit moment is er een bouwstop en ligt het werk stil. Deze bouwstop duurt in ieder geval tot na de jaarwisseling. Begin januari start de gemeente met de volgende fase.

Bewoners en ondernemers in de omgeving van de Jan van der Heijdenstraat/Lorentzplein hebben inmiddels een nieuwsbrief ontvangen over de werkzaamheden.

Fasering

De werkzaamheden aan de Jan van der Heijdenstraat en het Lorentzplein worden in fasen uitgevoerd. Uitgangspunt hierbij is dat steeds één helft van de straat opnieuw wordt ingericht. Zodra de fase klaar is, stelt de gemeente de straat weer open voor de gebruikers. Het voordeel voor omwonenden is dat zij op deze manier minder overlast van de werkzaam-heden hebben. Er zijn immers kleinere gedeelten van de straat afgesloten. Bovendien blijft de omgeving bereikbaar voor de hulpdiensten.

Volgende fasen

Op maandag 8 januari 2001 start de gemeente met fase 3: de herinrichting aan de zuidkant (even huisnummers) van de Jan van der Heijdenstraat, het gedeelte van het Lorentzplein tot aan de Linnaeusstraat. Deze fase duurt ongeveer tot maart 2001.

Als fase 3 is afgerond beginnen de werkzaamheden aan fase 4 en 5. Dan is het laatste gedeelte van de zuidkant van de Jan van der Heijdenstraat aan de beurt. Fase 4 is begin mei 2001 klaar en de werkzaamheden van fase 5 duren tot half juni 2001. Het totale project is eind 2001 afgerond.

Bereikbaarheid

Gedurende de bouwstop is de omleiding voor het doorgaande verkeer over de Neherkade weggehaald. Vanaf het begin van fase 3 staat deze omleiding weer aangegeven. Tijdens de werkzaamheden in fase 3, 4 en 5 is het betreffende gedeelte van de Jan van der Heijden-straat in de richting van de Rijswijkseweg voor verkeer afgesloten. Dit betekent dat er van begin januari tot half juni eenrichtingsverkeer geldt in de Jan van der Heijdenstraat, van de Rijswijkseweg richting het Lorentzplein. De aanliggende zijstraten zijn steeds voor de helft bereikbaar om bestemmingsverkeer toegang te geven. Aan de noordkant van de Jan van der Heijdenstraat zijn dus nu alleen de rijbaan, de parkeerstrook en het trottoir in gebruik. Zodra er een fase is afgerond, worden de vernieuwde delen weer opengesteld voor verkeer.

last update: 4 december 2000 ;pag.: 5249; auteur: 77 4 december 2000 - pag. 5249 - 77