DSM

10 januari 2001

DSM en BP gaan samenwerken op researchgebied in 'high throughput experimentation' voor polyolefinen

Gezamenlijk persbericht

BP en DSM hebben vandaag bekendgemaakt dat zij gezamenlijk moderne technieken gaan ontwikkelen waarmee de ontwikkeling van nieuwe katalysatorsamenstellingen voor polyolefinen kan worden versneld. BP en DSM hebben samen met een aantal technologische partners en leveranciers gewerkt aan de ontwikkeling van 'high throughput experimentation' (HTE) voor polyolefinen. Polyolefinen zijn een groep kunststoffen waartoe onder andere polyetheen en polypropeen behoren. Met HTE kan een groot aantal doelgerichte experimenten tegelijkertijd worden uitgevoerd, waardoor de ontwikkelingstijd voor nieuwe polyolefineproducten aanzienlijk kan worden bekort. BP en DSM ontwikkelen samen specifieke HTE-technieken en gaan die technieken vervolgens onafhankelijk van elkaar in hun eigen onderzoeksprogramma's toepassen.

Leiders in materiaalkunde

"DSM wil op materiaalgebied de technologische leider zijn," zegt prof. dr. Emmo Meijer, directeur van DSM Research. "Deze samenwerking bouwt voort op de technologie die we al hebben ontwikkeld en zal ervoor zorgen dat we een voorhoedespeler blijven in dit onderzoeksgebied, dat zich kenmerkt door snelle ontwikkeling."
Dr. Peter Williams, General Manager for Technology in de chemie-tak van BP, licht toe: "Dit is een innovatief en spannend samenwerkingsverband waarbij diverse talenten bij elkaar worden gebracht om geavanceerde HET-technieken te ontwikkelen. Hiermee verandert onze hele benadering van de ontwikkeling van technologie voor polyolefinen, en de ontwikkelingstijden voor geavanceerde katalysatoren en producten zullen radicaal worden bekort." Prof. Meijer benadrukt dat de samenwerking alleen betrekking heeft op de ontwikkeling van 'pre-competitive' instrumenten voor onderzoek aan katalysatoren: "BP en DSM zullen de HTE-technieken onafhankelijk van elkaar toepassen en zullen niet samenwerken op het gebied van productontwikkeling."

High Throughput Experimentation

High throughput experimentation is een snelgroeiende trend binnen de chemische research en is gericht op de ontwikkeling van methoden en concepten waarmee de output van onderzoek kan worden verhoogd. De binnen deze discipline ontwikkelde instrumenten zijn in staat een groot aantal katalysatoren of reactiecondities op kleine schaal tegelijkertijd te screenen. Robotica en andere geautomatiseerde systemen worden in bijna elke stap toegepast, samen met geavanceerde datamanagementsystemen.