Gemeente Tilburg

10-01-2001

Visie mondiale bewustwording aangepast

Oprichting fonds voor cofinanciering internationale projecten

De Tilburgse beleidsvisie voor mondiale bewustwording wordt aangepast. Naast het bevorderen van de mondiale bewustwording van de Tilburgers is er ook aandacht voor internationale samenwerking, met name door deelname aan projecten in partnerlanden. Hiervoor wordt, op basis van cofinanciering, een projectenfonds opgericht van jaarlijks f 46.000,=. In het voorjaar van 2001 gaat de gemeente samen met de instellingen uit het veld werken aan meerjaren-subsidiecontracten vanaf 2002. Naast deze structurele subsidies (in totaal f 507.500) komt jaarlijks een bedrag van f 50.000,= ter beschikking voor incidentele activiteiten in de stad (voorheen f 35.000). Verder wordt, waar mogelijk, personeel ingezet voor onder meer kennisoverdracht, stages en werkbezoeken op het terrein van mondiale bewustwording. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er meer fair-trade producten in de gemeentelijke organisatie ingezet kunnen worden. De gemeenteraad beslist op 19 februari a.s. over de nieuwe beleidsvisie.

Mondiale bewustwording
Uitgangspunt van het gemeentelijk mondiaal beleid is dat goed geïnformeerde en mondige burgers in staat zijn een bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit van het leven in de mondiale samenleving. Dit uitgangspunt sluit aan bij de thema's uit het MIOP. Het verminderen van de armoede, het bijdragen aan duurzame ontwikkeling van het leefmilieu en het bevorderen van de democratie, de multiculturele samenleving en respect voor de mensenrechten zijn hierbij de richtpunten. Doelstelling van het mondiaal beleid is een vergroting van de mondiale bewustwording van de Tilburger en van het lokale draagvlak voor internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling en de multiculturele samenleving. De komende periode wordt dit beleid meer gericht op de volwassenen, voorheen lag de nadruk meer op jongeren.

De beleidsvisie is in samenwerking met de instellingen uit het veld tot stand gekomen. Hierbij is rekening gehouden met conclusies en aanbevelingen uit evaluaties van diverse instellingen in de afgelopen periode.

De visie mondiale bewustwording komt op 5 februari a.s. aan de orde in de commissie Onderwijs, Cultuur en Zorg.