Universiteit van Amsterdam

Versterking positie Amsterdams theologisch onderwijs

VU en UvA gaan samenwerken in Amsterdams Centrum voor Theologie en Religiestudies

10 januari 2001

De Faculteit Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam gaan samenwerken op het gebied van theologie en religiestudies. De expertise van beide faculteiten wordt gebundeld in het op te richten Amsterdams Centrum voor Theologie en Religiestudies. Dit centrum fungeert als koepel voor het nieuwe aanbod van
Bachelor/Masteropleidingen van beide faculteiten vanaf 2002. In de bachelorfase zal de VU de opleidingen Godgeleerdheid en Religie en levensbeschouwing verzorgen. De UvA zal een brede, interdisciplinaire Bacheloropleiding Religiestudies aanbieden. In de Masterfase wordt een aantal opleidingen aangeboden met één of beide faculteiten als instroomlocatie, zoals Geschiedenis van kerk en christendom, Bijbelwetenschappen, Islam, Joodse studies, Systematische theologie en Praktische theologie.

De Nederlandse humaniorafaculteiten overleggen ter voorbereiding op de invoering van de Bachelor/Masterstructuur over de afstemming van het opleidingsaanbod. De UvA en de VU gaan samenwerken op het gebied van theologie en religiestudies. De VU gaat, mede ter voorbereiding op een eigen predikantsopleiding, de Bacheloropleiding Godgeleerdheid verzorgen. Het feit dat de UvA geen kerkelijke opleidingen van de Nederlandse Hervormde kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk meer heeft speelt een belangrijke rol bij het besluit van de UvA om zich in de Bachelorfase te concentreren op Religiestudies. Versterking van de opleiding Religiestudies aan de UvA past goed in het profiel van de UvA en haar faculteit Geesteswetenschappen (religieuze pluriformiteit, stadsuniversiteit).

Het College van Bestuur van de UvA heeft inmiddels een voornemen tot een besluit geformuleerd dat nog door de medezeggenschapsorganen van advies moet worden voorzien. Hierna wordt het besluit definitief. De plannen hebben voor de betrokken medewerkers aan de UvA geen rechtspositionele gevolgen.

Noot van de Redactie

Journalisten kunnen voor meer informatie contact opnemen met UvA-Persvoorlichting, tel. 020-525 2695.

..

Laatste wijzigingen: 15 januari 2001 - webmaster@uva.nl Bron: PR & Persvoorlichting