Apple Benelux

Apple. The Apple Store. iReview iTools. iCards. QuickTime. Apple Support. Mac OS X
HotNews Hardware Software Made4Mac Education Creative Small Business Developer Where to buy

Apple's Mac OS X vanaf 24 maart beschikbaar

Brussel/Bunnik, 10 januari 2001 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat Mac OS X, het nieuwe Macintosh besturingssysteem, vanaf 24 maart 2001 beschikbaar is voor een adviesprijs van US$ 129*. Mac OS X is het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld, waarin de kracht en openheid van UNIX zijn gecombineerd met de gebruikersvriendelijkheid en de grote verscheidenheid aan programma's voor het Macintosh platform.

Kenmerken van Mac OS X:

* Darwin, de op UNIX gebaseerde open source basis;
* Quartz, het nieuwe grafische systeem dat is gebaseerd op de PDF-sctructuur voor schitterende grafische beelden en ondersteuning voor veel lettertypen;

* OpenGL voor spectaculaire weergave van 3D-spellen en schitterende 3D-beelden;

* QuickTime voor streaming van audio en video;
* de Classic API, waarin de meeste bestaande Mac-programma's ongewijzigd kunnen worden uitgevoerd;

* de Carbon API, waarin Mac-programma's met slechts geringe aanpassingen de functies van Mac OS X volledig kunnen benutten;
* de Cocoa API, waarin geavanceerde objectgeoriënteerde programma's kunnen worden uitgevoerd. Deze interface biedt ontwikkelaars de snelste en krachtigste manier om programma's voor Mac OS X te ontwikkelen;

* de volledige Java 2 API, die ontwikkelaars de meest geavanceerde Java 2-client biedt; en

* de Aqua-gebruikersinterface, een interface die uiterst gebruikersvriendelijk is, nieuwe functionaliteit biedt en in een geheel nieuw jasje is gestoken.

"Mac OS X is de toekomst van de Mac en we hopen dat onze klanten ook onder de indruk zullen zijn van de ongekende kracht en gebruikersvriendelijkheid", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Dankzij Mac OS X Public Beta, de openbare bètaversie van Mac OS X, hebben we ongelooflijk veel feedback en ondersteuning van Mac-gebruikers en
-ontwikkelaars ontvangen, waardoor we Mac OS X hebben kunnen ontwikkelen tot het meest geavanceerde besturingssysteem ooit."

Sinds de introductie van Mac OS X Public Beta zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en heeft Apple meer dan 75.000 reacties gehad van gebruikers en ontwikkelaars. De meeste van hen waren laaiend enthousiast over deze bètaversie, vooral met betrekking tot de enorme stabiliteit van het besturingssysteem, de Aqua-gebruikersinterface, de eenvoudige installatie en de compatibiliteit met bestaande programma's. Dankzij de feedback van gebruikers heeft Apple belangrijke aspecten van Mac OS X kunnen verbeteren, zoals het Dock, de Desktop, de Finder en netwerktechnologieën. Hierdoor kunnen gebruikers Mac OS X nog meer aan hun eigen wensen aanpassen en raken ze snel vertrouwd met het besturingssysteem.

Meer dan 400 vooraanstaande ontwikkelaars, zoals Adobe, Alias|Wavefront, Macromedia en Microsoft hebben toegezegd meer dan 1200 programma's te leveren die speciaal voor Mac OS X zullen worden ontwikkeld. Daarnaast zullen meer dan 100 ontwikkelaars deze week tijdens Macworld nieuwe Mac OS X-producten bekendmaken. Raadpleeg http://guide.apple.com/macosxlist.html voor een compleet overzicht van programma's die voor Mac OS X zijn ontwikkeld.

De basis van Mac OS X is Darwin, een ongelooflijk stabiele, op UNIX gebaseerde open source basis. Het besturingssysteem biedt echte geheugenbeveiliging, "pre-emptive multitasking" en bovendien symmetrische multiprocessing als het besturingssysteem wordt gebruikt op de Power Mac G4 met twee processors. Daarnaast beschikt Mac OS X over Quartz, het nieuwe 2D grafische systeem dat is gebaseerd op de PDF-structuur die veel wordt gebruikt op het Internet, voor een schitterende grafische weergave en ondersteuning voor vele lettertypen; OpenGL voor spectaculaire weergave van 3D-spellen en schitterende 3D-beelden; en QuickTime voor de streaming van audio en video. Verder is Mac OS X voorzien van Aqua, een geheel nieuwe en uiterst gebruikersvriendelijke interface die schitterende nieuwe functies biedt, zoals het Dock, de absolute doorbraak op het gebied van het ordenen van programma's, documenten en documentvensters.

Mac OS X is het eerste besturingssysteem dat volledig is ontwikkeld voor het Internet. Zo bevat het besturingssysteem een aantal belangrijke programma's voor het Internet, zoals Microsoft Internet Explorer (Mac 5.1 Preview Release), Mail, het nieuwe gebruikersvriendelijke e-mailprogramma van Apple dat compatibel is met de meeste populaire Internet-e-mailaccounts, QuickTime Player en Sherlock, het zoekprogramma voor het Internet. Deze nieuwe reeks Internet-diensten van Apple zijn volledig geïntegreerd in Mac OS X, waarbij alle gebruikers automatisch over een iTools-account beschikken en toegang hebben tot nieuwe functies, zoals snelle toegang tot hun eigen iDisk-opslagmap op het Internet.

Bovendien heeft Apple vandaag aangekondigd dat Mac OS 9.1, de meest recente versie van Mac OS 9, per direct beschikbaar is. Mac OS 9.1 is speciaal ontwikkeld voor een probleemloze overstap naar Mac OS X en dient als de basis voor Classic, de technologie van Mac OS X die ervoor zorgt dat de huidige programma's compatibel zijn met Mac OS X.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X is vanaf 24 maart 2001 verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore of www.apple.com/belgiumflstore) en via door Apple erkende leveranciers voor een prijs van US$ 129*. Vanaf deze zomer zal Mac OS X op Macintosh computers vooraf worden geïnstalleerd als het standaardbesturingssysteem.

Mac OS 9.1 is direct beschikbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via door Apple erkende leveranciers voor de prijs van US$ 99*. Mac OS 9-gebruikers kunnen deze versie gratis downloaden vanaf www.apple.com/nl/macos.

Systeemvereisten
Voor Mac OS X is minimaal 128 MB geheugen vereist. Dit besturingssysteem kan worden gebruikt op de volgende modellen die na september 1998 zijn geïntroduceerd: iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube en PowerBook.


* Voor de Nederlandse en Belgische prijzen verwijzen wij u graag naar onze website: www.apple.com/nlstore of www.apple.com/belgiumflstore.

© 2001 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Aqua, Carbon, Cocoa, Finder, iBook, iMac, Mac, Macintosh, Mac OS, Power Mac, PowerBook, Quartz, QuickTime en Sherlock zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Apple

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie ? de beste producten en ondersteuning leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, wetenschappers, technologen, ondernemers en consumenten in meer dan 140 landen.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Steven Van den Eynde
MarCom & PR Manager Apple Belux
Buro & Design Center
Heizel Esplanade 1, box 100
1020 Brussels
Tel: +32 (0)2-474-42-57
Fax: +32 (0)2-474-43-00
Email: vandeneynde.s@euro.apple.com

Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel.:+31 (0)30 - 659 39 40
Fax: +31 (0)30 - 659 38 50
E-mail: riedijk.e@euro.apple.com