Nederlandse Vereniging van journalisten

Open brief

Van Hans Verploeg, algemeen secretaris van de NVJ
Naar aanleiding van de column van Joost Zwagerman in De Volkskrant van 5 januari

Geachte heer Zwagerman,

Het lijkt me gewenst u een open briefje te zenden voor uw laatste column in de Volkskrant van 5 januari jl. Een kopie zend ik naar onze website VillaMedia.
In uw column 'Journalistieke helden en andere lulleaus' in Stroom geeft u en passant ook de NVJ een veeg uit de pan. U schrijft ... "Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die er als de kippen bij was toen de Spits-journalist Koen Voskuil door het Openbaar Ministerie was gegijzeld, hulde zich nu in oorsuizend stilzwijgen. Waarom eigenlijk?..."
Ik heb de bewuste uitzending zelf niet gezien, verbleef in het buitenland. De voorzitter van de NVJ, Ron Abram, heeft de volgende ochtend na het nieuws in de kranten wat hij noemt alarm geslagen. Het team van Barend en Van Dorp wees een aanbod voor steun van de NVJ af.

Liep het storm bij NVJ? Tot verbijstering van Abram en mijn plaatsvervanger Irene Konings niet: die hele dag belden slechts twee kranten en gelukkig het ANP. Via dit persbureau en onze veelbezochte website VillaMedia kon de NVJ toch reageren. Die berichten hebben u blijkbaar niet bereikt. Het commentaar van Abram en Konings: "Je mag van niemand eisen dat hij een held is. De actie tegen BvD is volstrekt verwerpelijk. We hopen dat er aangifte wordt gedaan, temeer daar deze wandaad in een te groot rijtje aantastingen van de vrije meningsuiting thuishoort."

De donderdag erop bleef het betrekkelijk stil. Pas vrijdag belden er meer media na een nieuw incident: de bedreiging van Hovius op de redactie van het Algemeen Dagblad naar aanleiding van een nog te publiceren oliebollentest. Ook op mijn voice-mail die ik ergens in de outback van Australië afluisterde trof ik een landelijke krant en een landelijk radiostation met de vraag om een reactie op het oliebollenincident en toenemende agressie tegen journalisten. Irene Konings gaf ook nog commentaar op de BvD-affaire via Radio 1 en Business Radio. Het Openbaar Ministerie liet inmiddels weten een onderzoek te zullen instellen naar de gebeurtenissen in de RTL-studio. De afgelopen drie jaren heeft Abram als voorzitter van de NVJ in steeds krachtiger bewoordingen gewag gemaakt van een klimaat van afnemende tolerantie jegens de journalistiek. Ik doe zelf niet anders waar het gaat om dergelijke situaties in ons land en de vaak dodelijke aanslagen in het buitenland. We zijn er ook aan gewend dat ons verweten wordt weer haantje de voorste te zijn of te laat of te fel of te laks. Uw column leert ons dat het ook voorkomt dat schrijvers die ons stilzwijgen signaleren niet goed hebben opgelet. We hopen u binnenkort uit te nodigen voor een debat van onze omroepleden over het BvD-incident.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Hans Verploeg
Secretaris NVJ
10 januari 2000 www.villamedia.nl