Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl\content.asp?Key=406817



Is het waar dat de Veiligheidsraad geen steun heeft gegeven aan een voorstel voor het zenden van waarnemers naar de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook?
Antwoord
Vraag 3
Vraag 5
Antwoord

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten Afdeling Midden-Oosten Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 10 januari 2001 Auteur sk. Karwal

Kenmerk DAM - 007/2001 Telefoon 070-3485193

Blad /3 Fax 070-3486639

Bijlage(n) E-mail sk.karwal@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid M.B. Vos (Groenlinks) over het zenden van waarnemers naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier uwer Kamer d.d. 29 december jl., kenmerk no. 2000104080, waarbij gevoegd waren de door het lid Vos overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde bij u ingediende vragen, heb ik de eer u als bijlage dezes mijn antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Vos

Vraag 1

Is het waar dat de Veiligheidsraad geen steun heeft gegeven aan een voorstel voor het zenden van waarnemers naar de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook?


Vraag 2

Is het waar dat zeven leden van de Veiligheidsraad dit voorstel steunden en acht landen, waaronder Nederland zich onthielden, waardoor het voorstel een stem te weinig kreeg om aangenomen te worden?

Antwoord

Ja. De op 18 december 2000 in de Veiligheidsraad in stemming gebrachte resolutie ter oprichting van een waarnemersmacht kreeg onvoldoende steun om te worden aanvaard. Acht leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutietekst, terwijl zeven leden, waaronder Nederland, Frankrijk, het VK, Canada en de VS zich van stemming onthielden. Voor aanvaarding zijn minimaal negen voorstemmen nodig.

Vraag 3

Waarom heeft Nederland zich onthouden van stemming en zodoende bijgedragen aan de afwijzing van het voorstel?

Vraag 4

Deelt de Nederlandse regering de mening dat VN-waarnemers een belangrijke rol kunnen spelen in het herstel van vrede en veiligheid in het Midden-Oosten?

Vraag 5

Zal Nederland zich inzetten om alsnog VN-waarnemers naar de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook te sturen?

Antwoord

Naar het oordeel van de regering dient een waarnemersmissie de instemming te genieten van beide partijen. Dit was niet het geval. Nederland was derhalve van mening dat aanvaarding van deze resolutie juist de kansen op acceptatie van een dergelijke missie door beide partijen zou verkleinen en de hervatte vredesbesprekingen in gevaar bracht. Onthouding van stemming lag dan ook in de rede. Zoals ik reeds stelde in mijn brief van 28 december 2000 in antwoorden op vragen van het lid Marijnissen over hetzelfde onderwerp staat Nederland in principe positief tegenover een dergelijke waarnemersmissie mits aan hogergenoemde voorwaarde wordt voldaan.

Kenmerk
Blad /3

===