Persbericht

Datum: 10 januari 2001

Onderwerp: BSE

HOERA, CONSUMENT KRIJGT VERTROUWEN TERUG

Hiep, hiep, hoera! De Nederlandse overheid geeft ons het vertrouwen in rundvlees terug. Het heeft even geduurd, er was een Europese maatregel voor nodig om in te grijpen, minister Brinkhorst wisselde bijna dagelijks van mening, maar nu gloort het optimisme. 'Hoe meer BSE-gevallen opduiken, des te veiliger ons voedsel', is de boodschap van de PR-campagne. Er moeten wat koeien voor vernietigd worden en het testen kost de overheid (lees de belastingbetaler) wat geld, maar dat hebben de ministers van Landbouw en Volksgezondheid er wel voor over. Zij willen geen BSE-paniek en worden daartoe uitvoerig geciteerd in de kranten. De Alternatieve Konsumenten Bond reageert.

Hoezo vertrouwen

Uit de Volkskrant van vandaag wordt echter duidelijk hoe flinterdun de zekerheid is die de ministers geven. Borst geeft aan dat een negatieve uitslag niet wil zeggen dat de koe geen BSE heeft, vanwege de incubatietijd. Maar: 'Het is nog niet aangetoond dat een recent besmet dier mensen ziek kan maken.' De consument hoeft zich geen zorgen te maken! Diezelfde houding heeft nu die verschrikkelijke prognoses van ziektegevallen in Engeland opgeleverd. 'De consument kan zelf afwegen of zij het wil kopen en eten', stelt Borst ook nog. 'De etiketten vermelden de herkomst.' Echter, de dieren worden tussen geboorte en slacht meerdere malen naar elders getransporteerd, zodat je niet weet waar ze een eventuele besmetting opgedaan hebben. In Duitsland zijn al valse etiketten aangetroffen met 'Argentijns rundvlees' op Duits vlees. En bij de slager kom je de herkomst niet te weten. Daarnaast worden geen dieren jonger dan dertig maanden getest, terwijl in Engeland wel gevallen zijn aangetroffen. 'Omdat Europa het niet voorschrijft', is het vertrouwenwekkende antwoord van Borst.

Paard achter de wagen

Nederland doet aan borstklopperij. Duitsland heeft jaren beweerd dat zij de beste controle van Europa hadden. In Duitsland heeft de situatie in ieder geval opgeleverd dat er discussie gevoerd wordt over de industriële landbouw. De Nederlandse maatregelen spannen weer het paard achter de wagen. Borst zegt het zelf al: "Misschien duikt er binnenkort wel iets nieuws op." Waarom wordt er niet gekeken naar de oorzaken van deze ziekte? De grootschalige productie zonder respect voor het dier, het van hot naar her slepen van de dieren, zo goedkoop mogelijk voer. In de biologische landbouw zal BSE niet snel voorkomen, omdat de dieren gedurende hun leven op dezelfde boerderij blijven en de eisen aan het voer zodanig zijn dat geen slachtafval gebruikt mag worden. De Nederlandse consument betaalt nog steeds een lage prijs voor z'n lapje vlees, omdat de kosten van de milieubelasting, om maar niet te spreken van de kosten van controles en vernietiging niet worden meeberekend. De consumenten van biologisch vlees betalen zo dubbel voor hun milieu- en diervriendelijk gedrag, in de prijs van het vlees en in de belastingen. De Alternatieve Konsumenten Bond vindt dit zeer onterecht.

Einde persbericht. Meer informatie bij Liesbeth Barwegen, tel: 686 33 38.


--
Alternatieve Konsumenten Bond
Amaliastraat 5'' - 1052 GM Amsterdam
Postbus 61236
1005 HE Amsterdam
Telefoon: 020 - 686 33 38
Fax: 020 - 686 73 61
Steun de AKB.
Kijk op http://www.pz.nl/akb en kies in
het linkerframe de optie "fupport"