Rotterdam Kop van Zuid

Persbericht
Rem Koolhaas ontwerpt markant gebouw op de Wilhelminapier (10 januari 2000)



De gemeente Rotterdam wil de zone tussen het districtshoofdkantoor van KPN Telecom en de Cruiseterminal op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid, gelet op de complexiteit, het programma en bet volume, integraal ontwikkelen.

Het afgelopen ander halfjaar is er door de gemeente en de Haagse projectontwikkelaar MAB b.v. gestudeerd op de mogelijkheden voor deze locatie, zowel in architectonische als programmatische zin. MAB b.v. heeft bet Rotterdamse architectenbureau Office for Metropolitan Architecture, OMA, van Rem Koolhaas een schetsontwerp laten ontwikkelen voor een gebouw met als werktitel 'de Rotterdam'. MAB b.v. heeft OMA inmiddels opdracht verstrekt voor de verdere uitwerking van dit ontwerp. De raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, alsmede bet college van Burgemeester&Wethouders hebben inmiddels in meerderheid ingestemd met de voorgestane vervolgprocedure en ontwikkeling. Voor bet financiële aspect is in beginsel met MAB b.v., na raadpleging van de gemeenteraadscommissie Financiën, overeenstemming bereikt.

Ruimtelijke opbouw
In het conceptueel proces voor deze locatie op de Wilhelminapier is in samenspraak met OMA en MAB b.v. als centraal thema gekozen 'de verticale stad': een vernieuwend gebouwconcept waarin woon-, werk-, en commerciEle functies in nauwe synergie een plaats kunnen krijgen. Het gebouw is zowel horizontaal als verticaal geleed.

Op de begane grondlaag zijn entrees van de woningen en kantoren gesitueerd, verder de lobby van het hotel, een cinemarestaurant, een ruime openbare doorgang in bet verlengde van de dwarsstraat Edam. De entrees van de garages zijn gesitueerd op beide koppen van het gebouw. De begane grondgevel is aan de voorzijde in lijn met de begane grondgevel van de Cruiseterminal.

De laagbouw hierboven heeft net als de Cruiseterminal een grote overstek aan de straatzijde. De gevel van de laagbouw is ook uitgelijnd met de Cruiseterminal. In de laagbouw zijn de centrale hal en zalen van de bioscoop gehuisvest, bet hotel restaurant en conferentiezalen, op de kop aan de zijde van de Cruiseterminal bewonersparkeren. De bovenste laag wordt volledig gebruikt voor fitness en een zwembad.

De hoogte van de overstek varieert hoog aan KPN-zijde, laag aan de terminal zijde. De promenade van de Cruiseterminal en van de KPN is in het ontwerp van OMA kortgesloten met een licht golvende wandelstrip op de eerste verdieping. Via deze bovenloop worden de aanliggende openbare functies in het gebouw (mede) ontsloten.

In de hoogbouw zijn woningen, kantoren en hotel opgenomen. De hoogbouw is opgebouwd uit onderdelen, die in de lengte en in de diepte zijn verschoven ten opzichte elkaar. Halverwege is een scherpe horizontale cesuur aangebracht die de hoogbouw verder opdeelt en waarmee een relatie wordt gelegd met de hoogtesprong in het KPN gebouw. De bovenkant van het gebouw correspondeert met de hoogte van het WPC-gebouw.

In deze opzet ontstaat een gelaagd, zeer gedifferentieerd beeld en ontstaan er mime openingen tussen de gebouwdelen. Het gebouw toont zich als één gebouw, maar toont zich tegelijkertijd als drie torens. Toepassing van verschillende gevelmaterialen zal verder bijdragen aan een rijke ruimtelijke differentiatie binnen het gebouw.

Hoogbouw
'De Rotterdam' wordt ca. 126 meter hoog. Ter vergelijking: het reeds opgeleverde World Port Center van het Londense architectenbureau Foster and Partners op de westelijke punt van de Wilhelminapier is 129 meter hoog en buurman KPN 'De Toren van Zuid' van de Italiaanse architect Renzo Piano is 98 meter hoog.

Programma
Het gebouw zal in totaal circa 120.000 m² bvo (bruto vloeroppervlak) beslaan. Het programma bestaat uit ca. 260 appartementen, ca. 240 hotelbedden, ca. 30.000 m² bvo kantoor, ca. 4.000 m² bvo fitness, ca. 3.500 m² cinema, ca. 1.500 m² bvo commerciële functies in de plint (o.a. een cinema café) en ca. 600 gebouwde parkeerplaatsen. Wanneer alles volgens plan verloopt wordt gestart met de bouw in het jaar 2002. De bouwtijd bedraagt 'minimaal 3 jaar. De investering op basis van stichtingkosten wordt geraamd op circa 500 mio gulden.

MAB is een geïntegreerde vastgoedonderneming met vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en België. De onderneming houdt zich, voor eigen rekening en risico, bezig met de ontwikkeling, management en aan- en verkoop van onroerend goed. MAB dankt zijn reputatie vooral aan het realiseren van complexe, multifunctionele projecten. Momenteel als Stadshart Almere, de Resident in Den Haag, het Stadshart van Amstelveen en de ontwikkeling van het Oosterdokeiland in Amsterdam.