PERSBERICHT
10 januari 2001

Limburgse corporaties verder in Woonkern Groep

Corporaties bundelen hun krachten

Vijf Limburgse woningcorporaties hebben besloten vanaf 1 april 2001 samen te werken onder de naam Woonkern Groep, hiertoe is onlangs de samenwerkingsovereenkomst door de individuele besturen ondertekend.

Het gaat om Woningstichting Land van Rode, Woningstichting Simpelveld, Woningvereniging Ubach over Worms, Woningstichting Vaals en Woningvereniging Wittem. Samen beheren de corporaties ruim 8.500 woningen in Zuid-Limburg.

Zelfstandigheid blijft

De deelnemende corporaties gaan samenwerken met behoud van zelfstandigheid en eigenheid. De corporaties zijn en blijven dus volledig zelfstandig. Op deze manier spelen de corporaties in op plaatselijke omstandigheden en wensen. Zij beschikken over een eigen structuur, een eigen directie en eigen medewerkers en voeren hun eigen beleid. Ger Logister, directieteam Woonkern Groep: "Samen zorgen we ervoor dat ieder apart sterker staat."

De samenwerking biedt veel voordelen voor de betrokken corporaties. Zij vergroot de mogelijkheden om professioneler te werken. Bovendien kunnen er grotere projecten worden aangepakt. Walter Vermeulen, directieteam Woonkern Groep: "Ook voor de medewerkers biedt de samenwerking veel perspectief. Loopbaanbegeleiding en scholing kunnen we nu echt deskundig aanpakken."

Personele consequenties

Door deze samenwerking staan er geen banen op de tocht, sterker nog er is zelfs sprake van een kleine uitbreiding van het aantal formatieplaatsen. Daarnaast heeft de Woonkern Groep met de vakbonden overeenstemming bereikt over een sociaal statuut.

Direct klantencontact

Samenwerking vindt met name plaats op uitvoerend niveau. Het is de bedoeling dat binnen de Woonkern Groep alle uitvoerende taken worden ondergebracht in één back-office. De back-office is actief op het gebied van beleid, administratie en ondersteuning. Klantencontacten vinden in de front-office plaats. De medewerkers van de front-office werken in en vanuit de plaatselijke locaties van de deelnemende corporaties.

Unieke formule

Een samenwerkingsverband waarin de corporaties samenwerken en toch zelfstandig blijven, is uniek in de corporatiewereld. Walter Vermeulen: " We verwachten dat nog een aantal kleinere corporaties zich bij ons zal aansluiten. Alleen red je het op den duur niet en jezelf aansluiten bij een te grote corporatie is in feite jezelf opheffen.

Ger Logister vult aan: "Juist in Limburg met de vele sociale sterke woonkernen is plaats voor corporaties die midden in die gemeenschap staan en die ook duidelijk herkenbaar zijn en blijven."

///// einde persbericht /////