Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Botsproeven
Faculteitslezing Werktuigbouwkunde

Vanaf dit wintertrimester organiseert Studium Generale elk trimester een lezing in samenwerking met een faculteit van de TU/e. Een onderwerp waar onderzoek naar wordt gedaan of dat specifiek aandacht krijgt binnen die faculteit, wordt voor een breder publiek belicht. We trappen af met de faculteit Werktuigbouwkunde.

Er gebeuren jaarlijks nog steeds veel ongelukken in het verkeer, al dan niet met dodelijke afloop. Hierbij is vaak de auto betrokken. In een auto zitten steeds meer veiligheidsmechanismen ingebouwd die persoonlijk letsel bij een ongeval moeten beperken. Denk bijvoorbeeld aan airbags en veiligheidsgordels. Hieraan worden strikte eisen gesteld. Bij de ontwikkeling van een nieuw type auto moeten dan ook de nodige tests worden uitgevoerd. Een manier om de veiligheid van een auto en de wijze waarop letsel tot stand komt te testen, is met behulp van de botsproef.

Jac Wismans is deeltijd hoogleraar letselbiomechanica bij de faculteit Werktuigbouwkunde en is tevens manager R&D van het TNO Crash Safety Research Centre in Delft. Hij vertelt over botsproeven en de letselbiomechanica.



Botsproeven
Faculteitslezing Werktuigbouwkunde
Prof.dr.ir J.S.H.M. Wismans
Woensdag 10 januari
11.45 - 13.00 uur
Blauwe Zaal Auditorium