Technische Universiteit Delft

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Promotie

Eendekroos
10 januari 2001 | 10.30 uur
Hr. F.A. Al-Nozaily | bachelor degree in civil engineering aan de King Abdulaziz Univ, Saoedi-Arabië

Promotor | Prof.dr.ir. G.J.F.R. Alaerts (fac. TNW/IHE)

Performance and process analysis of duckweed-covered sewage lagoons for high strength sewage: the case of Sana'a, Yemen

Afvalwaterzuivering krijgt een hoge prioriteit om milieuvervuiling en het verspreiden van ziekten tegen te werken. Dit is zeker het geval in Jemen, waar de hoeveelheid afvoerwater in de steden snel is gegroeid door de snelle stedelijke ontwikkeling.

Het stedelijke riool wordt gekenmerkt door een hoge BOD gehalte tot 2000mg/l. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door watertekort en de daardoor resulterende lage waterconsumptie. De meeste afvalwater-stabilisatievijvers in Jemen functioneren slecht door de hoge organische last en de aanwezigheid van hoge sulfaat en ammonia concentraties. Deze situatie biedt een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van paarse bacteriën die een rozige kleur aan het water in de vijvers geeft en ze erg vertroebelt. Hierdoor kan het zonlicht slecht penetreren, waardoor de fotosynthese activiteiten van algen wordt verhinderd. Uiteindelijk kan de hoge concentratie van ammonia de activiteit van de algen helemaal stilleggen. Zelfs met goed functionerende stabilisatievijvers, bevat het afval meestal grote hoeveelheden gesuspendeerde algenmassa, wat bijdraagt aan de organische last en TSS inhoud van het afvalwater.

Door eendekroos bedekte rioolbassins zijn vaak toegepast voor verschillende doeleinden, maar vooral voor het bewerkstelligen van een secundaire zuivering om BOD uit het water te verwijderen, voor tertiaire zuivering om fecale afval te verwijderen, om biomassa als veevoer te kunnen gebruiken en voor het hergebruiken van afvalwater. In Jemen is het klimaat zeer geschikt voor het toepassen van zogenaamde phototroph-based afvalwaterzuiveringssystemen. Hoewel het langzame processen zijn, vragen zij geen gespecialiseerde mechanismen en zijn ze minder kapitaalintensief, wat ze geschikt maakt voor toepassing in ontwikkelingslanden waar grond en arbeid relatief goedkoper zijn dan apparatuur. De goede verkrijgbaarheid van eendekroos maakt het systeem bijzonder goed toepasbaar. Er was echter nog geen gronding onderzoek verricht naar de toepassing van deze systemen in Yemen. In zijn proefschrift gaat Al-Nozaily in op vele aspecten van dit zuiveringsmechanisme.



Afkortingen


TNW Faculteit Technische Natuurwetenschappen