Cebeco Nederland


Tien procent omzetgroei en lager resultaat Cebeco Groep 10 januari
TIEN PROCENT OMZETGROEI EN LAGER RESULTAAT CEBECO GROEP Coöperatie Koninklijke Cebeco Groep zal over boekjaar 2000 uitkomen op een omzetgroei van ruim 10%. De omzet stijgt met ongeveer 700 miljoen gulden tot 7,2 miljard gulden. De omzetstijging is een gevolg van groei in zowel de groepen grondstoffen (Feed) en zaden en bollen (Seed) als in voedingsmiddelen (Food).

Het bedrijfsresultaat in de groepen Feed en Seed heeft zich positief ontwikkeld. Het bedrijfsresultaat in de groep voedingsmiddelen, en met name in de dierlijke sector, staat fors onder druk. Dit is vooral een gevolg van de sterk gestegen grondstofprijzen, prijsconcurrentie door overcapaciteit en de afzetproblematiek van vlees en vleeswaren. Het nettoresultaat over 2000 zal dan ook belangrijk lager uitvallen dan dat over 1999 (36 miljoen gulden). Ook voor 2001 wordt rekening gehouden met moeilijke marktomstandigheden in de dierlijke sector. De definitieve jaarcijfers publiceert Cebeco Groep in april.

Krimp in landbouw, groei in tuinbouw
Herman de Boon, voorzitter van de hoofddirectie van Cebeco Groep, zei in zijn Nieuwjaarsrede dat de algemene inkomensontwikkeling in de land- en tuinbouw redelijk was, met uitzondering van enkele sectoren. Volgens hem moet de komende jaren wel rekening worden gehouden met een krimpende landbouw. Dit is in tegenstelling met de tuinbouw, waar nog een lichte groei te verwachten is in de sierteeltsector. De krimp in de landbouw heeft ook consequenties voor de verwerkende industrie. Mogelijke overcapaciteit zal enerzijds moeten worden opgevangen door hogere importen van grondstoffen, anderzijds door consolidatie, herordening, herstructurering en alliantievorming. Verder zal er meer moeten worden geïnvesteerd in product-, merk-, markt- en ketenontwikkeling en in internationalisatie. Deze ontwikkelingen vragen om maximale samenwerking in de coöperatieve sector. (www.rixona.nl, www.rasfrites.nl), Sickendieck (www.sickendiek.de), Van den Bos Holding (www.vandenbos.nl), Vormec (www.vormec.nl)en Wiboltt (www.wiboltt.dk).
2001