CBS

Omzet bouwnijverheid groeit flink in 2000

De omzet in de bouwsector is in 2000 met 10% gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Alle sectoren in de bouw hebben bijgedragen aan deze hoge omzetgroei. Uit voorlopige gegevens van het CBS blijkt verder dat het aantal bouwbedrijven vorig jaar eveneens flink is toegenomen (10%).

Bouwbedrijven behalen omzet van 132 miljard gulden De bouwbedrijven hebben in 2000 een omzet behaald van 132 miljard gulden. In 1999 bedroeg de omzet nog 119 miljard gulden. De omzetgroei is hiermee uitgekomen op 10%. Binnen de bouwsector neemt de omzet van de bouwinstallatiebedrijven minder dan gemiddeld toe (8%). Uitschieter met een omzetstijging van 13% zijn de grond-, water- en wegenbouwbedrijven. De aannemers in de burgerlijke en utiliteitsbouw en de overige bouwbedrijven hebben een omzettoename rond het gemiddelde gerealiseerd (respectievelijk 10% en 11%). Tot de overige bouwbedrijven behoren onder andere aannemers voor het afwerken van gebouwen, schilders en stukadoors.

Middelgrote bedrijven leveren meeste omzet
Het grootste deel van de omzet in de bouwsector komt voor rekening van de middelgrote bedrijven (42%). Van alle bedrijven in de bouwsector behoort 9% tot de middelgrote bedrijven. De grote bedrijven zorgen voor 38% van de omzet. De kleine bedrijven realiseren gezamenlijk 20% van de omzet. Negen van de tien bedrijven in de bouwnijverheid behoren tot de kleine bedrijven.

Meer bedrijven in de bouwnijverheid
Het aantal bedrijven in de bouwnijverheid is in 2000 fors gestegen. Vorig jaar zijn bijna dertienduizend ondernemers met een nieuw bedrijf begonnen, terwijl in hetzelfde jaar ruim vijfduizend bedrijven zijn opgeheven. Per saldo nam het aantal bedrijven in 2000 toe tot ruim 86 duizend. Zowel kleine, middelgrote als grote bedrijven in de bouwnijverheid zijn in aantal gegroeid (met respectievelijk 10%, 2% en 2%). De stijging van het aantal middelgrote en grote bedrijven wordt grotendeels veroorzaakt door het doorgroeien van bestaande bedrijven. Technische toelichting
De gegevens hebben betrekking op bouwbedrijven incl. de bouwinstallatiebedrijven. Het betreft alle bedrijven, dus ook de bedrijven zonder personeel. De omzet is de bruto opbrengst in lopende prijzen. Tot de omzet wordt ook gerekend de omzet uit onderaanneming. Tot en met 1998 zijn definitieve gegevens van de omzet beschikbaar. Voor 1999 en 2000 zijn de omzetcijfers nog voorlopig. Tot de kleine bedrijven worden bedrijven met 0 tot 10 werknemers gerekend, middelgrote bedrijven hebben 10 tot 100 werknemers terwijl het grootbedrijf 100 of meer werknemers in dienst heeft.