Persbericht 10 januari 2001
Horecastartersloket in gebruik gesteld
Zoetermeer, 10 januari 2001 - Op 10 januari is tijdens een
persconferentie op de Horecava het Horecastartersloket in gebruik
gesteld. Dit loket is bedoeld om potentiële starters van een
horecabedrijf in een vroegtijdig stadium te bereiken en via één kanaal
optimaal te informeren. Initiatiefnemers zijn drie brancheorganisaties
in de horeca: Koninklijk Horeca Nederland, het bedrijfschap Horeca en
Catering en SVH. De horeca is daarmee de eerste branche met een
speciaal startersloket.
Primaire doelgroepen van het Horecastartersloket - waarvoor als
ondertitel "Vertrekpunt voor succesvol ondernemen" wordt gehanteerd -
zijn horecamedewerkers die een bedrijf willen starten en mensen buiten
de bedrijfstak die zich oriënteren op het ondernemerschap. Daarnaast
is het loket bedoeld voor leerlingen en studenten in het
horecaonderwijs, zowel op mbo- als op hbo-niveau.
Het loket bestaat uit drie onderdelen: een telefoonnummer (0900 - 14
02), een internetsite (www.horecastartersloket.nl) en een krant. Via
deze kanalen kunnen horecaondernemers in spe zich snel en objectief op
maat laten informeren over wet- en regelgeving, diploma's en
opleidingen, vacatures, relevante horecatrends, horecaformules, keuze
van vestiging, het maken van een ondernemings- of marketingplan,
subsidies, rendement en startkapitaal. Het loket vervult een
eerstelijnsfunctie: zo nodig wordt verwezen naar
tweedelijnsspecialisten bij brancheorganisaties, banken en Kamers van
Koophandel.
In een toespraak tijdens de presentatie van het loket ging directeur
Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland in op de aanleiding voor de
nieuwe brancheactiviteit. "Jaarlijks gaan ongeveer 4.000
horecabedrijven van start; slechts een op de vier heeft een relevante
beroepsopleiding gevolgd. Slechts 50% van de gestarte bedrijven
bestaat nog na drie jaar. Dat is te wijten aan een slechte
voorbereiding door de potentiële starter, vooral op financieel
gebied", aldus Jeu Claes.
Claes gaf voorts aan dat tot dusverre sprake was van onvoldoende
samenwerking en coördinatie van startersactiviteiten. Bovendien wees
hij op de recente wetswijziging: vanaf 1 januari dit jaar zijn
aankomende ondernemers niet meer verplicht om het diploma Horeca
Ondernemers Vaardigheden te halen, waardoor ze ongeschoold kunnen
starten. "Dat leidt alleen maar tot nog meer onbezonnen avonturen en
daarmee tot kwaliteitsverlies in de bedrijfstak. Het is dan ook tijd
voor één aanspreekpunt waar potentiële horecastarters met al hun
vragen terecht kunnen. Op die manier kunnen zij een weloverwogen keuze
maken: wel of geen horecabedrijf beginnen. Met het Horecastartersloket
bieden de brancheorganisaties in de horeca starters een professioneel
klankbord en meer kans op een gezonde start", aldus Claes.