FNV

Voorzitter AOb daagt Hermans uit voor publiek debat AOB - ledenservice@aob.nl

Utrecht, 10 januari 2001 - Minister van Onderwijs Hermans moet politiek kleur bekennen en geld eisen voor het onderwijs. Voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Jacques Tichelaar zei dit naar aanleiding van Hermans` positieve reactie op de bereidheid van ouders om extra geld te betalen aan de school van hun kind.
Zestig procent van de ouders wil betalen om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. Dit bleek uit een NIPO-onderzoek dat in opdracht van de Volkskrant is gehouden. "De ouderbijdrage is niet bedoeld voor de bekostiging van het reguliere onderwijs. De minister vindt het goed dat ouders de school van hun eigen kind gaan `redden`. Het is belachelijk dat hij zulke initiatieven aanmoedigt in een periode waarin de ene financiële meevaller de andere opvolgt," aldus Tichelaar van de AOb. "Hermans moet voor het onderwijs opkomen. Hij kan een voorbeeld nemen aan minister Borst. Zelfs zijn eigen staatssecretaris Van der Ploeg is naarstig op zoek naar extra geld voor zorg en onderwijs, zo bleek zondag in het tv-programma Buitenhof." Tichelaar wil dat in een publiek debat met de minister aan de kaak stellen. "Wij willen van Hermans zelf horen waarom hij niet om extra geld vraagt."
Ook de Tweede Kamer is fel tegen hogere ouderlijke bijdragen. De politiek is bevreesd dat daardoor een tweedeling tussen arme en rijke scholen ontstaat.

Het publieke debat is een van de initiatieven die de AOb neemt om extra investeringen in het onderwijs af te dwingen. De achterban van de Algemene Onderwijsbond heeft de politiek in december een ultimatum gesteld. Als er bij de Voorjaarsnota niet tenminste

1 miljard gulden extra voor onderwijs komt, stapt de grootste onderwijsbond uit het overleg met het ministerie. "Praten terwijl er geen geld is, heeft geen enkele zin," aldus Tichelaar.

http://www.fnv.nl/berichtenservice.
Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/nieuws.