FNV

Doorbraak in erkenning mensen- en werknemersrechten in Nicaragua mondiaal - Mascha.Spanjers@FNV.nl

Deze week tekenen werkgevers en werknemers van de Chentex fabriek in Managua, Nicaragua een akkoord over hun arbeidsomstandigheden. Het akkoord is een doorbraak in de jarenlange strijd om erkenning van mensen- en werknemersrechten in de fabriek. Deze week tekenen werkgevers en werknemers van de Chentex fabriek in de vrijhandelszone van Managua, Nicaragua een akkoord over hun arbeidsomstandigheden. Het akkoord is een doorbraak in de jarenlange strijd om erkenning van mensen- en werknemersrechten in de fabriek. Afgesproken is onder meer dat mensen- en werknemersrechten, zoals het recht om zich te organiseren in een vakbond, worden gerespecteerd en dat de hoogte van de lonen wordt herzien. Ook worden twee van de negen vakbondsleiders, die vanwege hun vakbondsactiviteiten werden ontslagen en aangeklaagd door de fabriek, weer aangenomen.

Internationale druk
Het akkoord is tot stand gekomen onder internationale druk van vakbonden en NGO's die o.a. actievoerden bij honderden vestigingen van Kohl, een keten van kledingzaken in de Verenigde Staten die de Chentexproducten verkoopt. Het akkoord wordt, door deze wereldwijde samenwerking voor betere arbeidsvoorwaarden, gezien als precedent voor arbeidsverhoudingen in vrijhandelszones wereldwijd. Ook blijkt uit deze overwinning dat het organiseren van werknemers in de fabriek wel degelijk effect heeft op de arbeidsomstandigheden.

Chentexwerknemers
De Taiwanese multinational Nien Hsing is eigenaar van Chentex. In de fabriek werken 18.000 Nicaraguaanse werknemers, die samen 25.000 spijkerbroeken per dag maken. Ruim 80% van de werknemers is vrouw, 50% van hen alleenstaand ouder. De meeste werknemers zijn 21 jaar of jonger en kostwinner van hun gezin. In 1998 begonnen Chentexwerknemers zich te organiseren en te strijden voor een hoger loon. Per spijkerbroek, die in de Verenigde Staten verkocht wordt voor f70,-, krijgen ze een bedrag van f0,47, oftewel f0,65 per dag. De werknemers wilden een verhoging van dit stukloon met f0,19 cent, zodat ze beter in staat zijn rond te komen en hun kinderen te onderhouden. Nien Hsing weigerde de loonsverhoging te geven. Op 27 april 2000 hielden de werknemers een werkonderbreking van een uur om hun eisen kracht bij te zetten.

Nien Hsing
Eigenaar Nien Hsing reageerde toen averechts. Het bedrijf ontsloeg de negen vakbondsleiders die de werkonderbreking organiseerden, evenals 700 werknemers. Verder trok de directie huurmoordenaars aan om de werknemers te terroriseren en te bedreigen en 20 gewapende politieagenten om te verhinderen dat werknemers zich nogmaals zouden organiseren. Nien Hsing plaatste prikkeldraad en surveillance camera's en richtte een 'gele bond' op, gecontroleerd door de bedrijfsleiding, en ze vertelden de werknemers dat ze nooit loonsverhoging zouden krijgen. De werknemers bleven echter doorgaan met hun strijd voor de erkenning van mensen- en werknemersrechten en riepen de hulp in van Nicaraguaanse vakbonden, Taiwanese activisten en talloze anderen die hun zaak steunden. En met succes, zo blijkt uit het akkoord wat deze week wordt getekend.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .