Politiebericht Groningen: Groningen 10-01-2001 Drugdealers aangehouden na bedreigingen onderling Woensdag 10 januari 2000

Vijftien verdachten aangehouden

De politie van Groningen heeft in de afgelopen weken vier dealers en elf medeverdachten die voor hen werkzaamheden verrichtten aangehouden. De vier hoofdverdachten, uit Groningen en Den Haag waren betrokken bij een ernstige bedreiging op 19 november in een woning aan de Pioenstraat. Twee van de verdachten, 19 en 23 jaar, beiden afkomstig uit Den Haag, bedreigden de beide andere hoofdverdachten, 25 en 26 jaar uit Groningen in de woning aan de Pioenstraat.

De mannen hadden onenigheid gekregen over hun dealactiviteiten in de stad Groningen. Na het incident, waarbij ook een viertal gebruikers aanwezig was, werden de beide slachtoffers onder bedreiging van een pistoolmitrailleur geslagen en vervolgens vastgebonden achtergelaten. De gebruikers mochten eveneens het pand niet verlaten. Nadat de Hagenaars met een van de gebruikers waren vertrokken konden de geknevelde slachtoffers worden bevrijd en waarschuwden zij de politie.

De politie stelde hierop een onderzoek in naar de verdachten. Hierbij stuitte de politie op de beide Hagenaars nadat de 19-jarige verdachte bij een ander schietincident in Den Haag betrokken was geraakt. Toen deze verdachte via Schiphol het land wilde uitvluchten kon hij op 16 december worden aangehouden. Ook zijn 23-jarige medeverdachte kon dezelfde dag in Den Haag worden opgepakt. Hierbij bleek dat de 19-jarige verdachte in de zomer van 2000 ook in Groningen al eens een schietincident in een woning van een gebruiker aan de Westinghousestraat had veroorzaakt.

In het vervolg onderzoek bleek dat de beide Hagenaars in de stad Groningen door enkele gebruikers drugsdealen lieten verzorgen, waarbij zij in botsing kwamen met de twee 25 en 26 jarige Groningse dealers, die eveneens in de stad vanuit diverse woningen hun dope aan de man brachten of lieten brengen. Ook de beide Groningse slachtoffers werden hierna op 22 december in de binnenstad van Groningen opgepakt. Uit de daarop volgende verhoren bleek dat de 19 en 23-jarige verdachte gebruik maakten van een 5-tal kleine dealers, die meestal voor hen verkochten vanuit een woning aan de Grote Beerstraat. De beide andere hoofdverdachten maakten gebruik van een zestal medewerkers die zorgden dat de drugs werden verpakt en verhandeld. Zij gebruikten diverse panden in de stad o.a. aan de Menadostraat, Hyacinthstraat, Westinghousestraat, Hortensiastraat en Nieuweweg en Oudeweg. Zodra zij merkten dat hun aktiviteiten in de gaten liepen vertrokken ze weer met hun handel naar een nieuw onderkomen. Na hun aanhouding werd een huiszoeking gedaan in het laatste dealadres aan de Nieuweweg. Hierbij werd echter geen dope meer aangetroffen, deze bleek achteraf reeds door de handlangers te zijn opgeruimd. De 25 en 26-jarige Groningse verdachten blijken beiden illegaal in ons land te verblijven.

De vier hoofdverdachten zijn inmiddels door de rechter commissaris in bewaring gesteld. Ook een 29-jarige Groningse mevrouw, die haar handelswaar van de verdachten betrok, maar zelfstandig op straat dealde, is opgepakt en in bewaring gesteld. De overige elf verdachten zijn allen na verhoor heengezonden. Het onderzoek wordt binnenkort afgerond.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844