Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl\content.asp?Key=406731



Aan de Voorzitter van de Binnenhof 4 Den Haag Directie Mensenrechten en Vredesopbouw Afdeling Humanitaire Hulp Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 10 januari 2001 Auteur E.E.A. Provó Kluit

Kenmerk DMV 34/01 Telefoon 070-3484222

Blad /1 Fax 070-3484486

Bijlage(n) Antwoorden Kamervragen E-mail
eliane.provo-kluit@minbuza.nl

Betreft Beantwoording van de vragen van de leden Dijksma, Koenders en Timmermans over het beleid ten aanzien van Tadzjikistan

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 11 december 2000 kenmerk 2000103560, waarbij gevoegd waren de door de leden Dijksma, Koenders en Timmermans, overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Dijksma, Koenders en Timmermans (allen PvdA).

Vraag 1:

Hebt u kennis genomen van de recente berichten over de voor ruim één miljoen mensen dreigende sterfte door honger in Tadzjikistan? Deelt u de conclusies over de alarmerende situatie?

Antwoord:

Ja.

Door de structurele achteruitgang van het irrigatiesysteem, de niet voor alle bewoners gelijke toegang tot water en de droogte is er een ernstige situatie ontstaan in Tadzjikistan. Niet alle regio's zijn door de droogte getroffen. De situatie varieert van familie tot familie. Binnen de individuele dorpen varieert de oogst van de beste in jaren tot ronduit rampzalig. Alles hangt samen met de toegang tot water: bepaalde percelen zijn aangesloten op de nog werkende delen van de vervallen irrigatie-infrastructuur, terwijl andere deze zomer continue droog hebben gestaan. Een tweede oorzaak voor het gemêleerde beeld is de extreem vroege sneeuwval (begin oktober). Families die de oogst vóór de eerste sneeuw binnen hadden zijn beter af dan zij die er niet in slaagden tijdig te oogsten. Een derde oorzaak is dat veel families, als gevolg van het sinds de burgeroorlog moeizaam lopende vredesproces en de aanhoudende economische crisis, door hun materiële reserves heen zijn.

Vraag 2:

Zo ja, is er aanleiding tot een noodhulpoperatie ten behoeve van Tadzjikistan? Zo ja, bent u bereid daaraan een bijdrage te leveren via bilaterale kanalen, de Europese Unie (Echo) of het Wereldvoedselprogramma?

Antwoord:

Hoewel de problemen grotendeels structurele oorzaken hebben, is er als overbrugging behoefte aan voedselhulp. Naar aanleiding van de problemen heeft de Verenigde Naties een Inter-Agency Donor Alert opgesteld, waarvan WFP en FAO de belangrijkste uitvoerende organisaties zijn. ECHO heeft medio 2000 een bedrag van 15 miljoen Euro ter beschikking gesteld voor Tadzjikistan, dat grotendeels was bestemd voor voedselhulp en rehabilitatie van de landbouw. Daarnaast heeft ECHO in november drie miljoen Euro bijgedragen voor leniging van acute noden als gevolg van de droogte. Op 30 november is het UN Consolidated Inter-Agency Appeal voor 2001 gepresenteerd. Dit plan omvat de strategie en de geplande activiteiten van de verschillende VN-organisaties voor onder andere Tadzjikistan. Na nadere analyse van dit Appeal voor 2001 zal bezien worden of Nederland nog een bilaterale bijdrage zal doen in dit kader ten behoeve van Tadzjikistan.

Vraag 3:

Kunt u, gelet op de heersende noodtoestand, de Kamer hierover op korte termijn informeren?

Antwoord:

Ja.


1 Trouw, 5 december 2000.






===