P E R S B E R I C H T

Hoog BTW-tarief op natuurvoeding?

Leeuwarden, 10 januari 2001

De oudste natuurvoedingswinkel van Nederland tekent bezwaar aan bij minister Zalm van Financiën. Sinds 1 januari j.l. moeten klanten van de winkel 19% BTW betalen.

Eigenaar Hans Jurgens Redczus hanteert in zijn winkel sinds 1 mei 2000 een nieuwe retailformule. Onder de naam "Trendbreuk" biedt hij zijn klanten een abonnement aan: voor een bedrag van 31 gulden per maand kunnen de abonnementshouders alle in de winkel aangeboden verswaren tegen kostprijs (= inkoopprijs) aanschaffen. Daarmee is met name voor mensen met lagere inkomens de financiële drempel om voor biologische, en dus duurzame, producten te kiezen, weggenomen.

In december j.l. heeft de Inspectie Leeuwarden besloten dat Redczus over het abonnementsbedrag het hoge BTW-tarief moet rekenen, waardoor Redczus zich gedwongen zag het abonnementstarief per 1 januari te verhogen van 31 tot 37 gulden. Redczus heeft zich inmiddels per brief tot minister Gerrit Zalm gewend en verzoekt hem om toepassing van het lage BTW-tarief. Het hoge BTW-tarief wordt immers geheven op luxe goederen en niet op dagelijkse voedingsmiddelen.

Bovendien stelt Redczus dat zijn Trendbreuk-systeem een waardevolle bijdrage kan leveren aan het stimuleren van een duurzaam consumptiepatroon en vindt hij het onterecht dat degenen die daarvoor kiezen nu worden gestraft met heffing van 19% BTW.

Ondanks het toegenomen aanbod van biologische producten in supermarkten, blijft de vraag naar biologische producten in Nederland nog altijd sterk achter bij die in bijvoorbeeld Duitsland of Denemarken en dreigt de doelstelling van minister Brinkhorst (10% van het landbouwareaal biologisch bewerkt) vanwege een tekort aan binnenlandse afzet niet gehaald te worden.

Met het Trendbreuk-systeem, dat zodanig ontwikkeld wordt dat het op grote schaal toepasbaar is, meent Redczus een formule te hebben die biologische producten voor een bredere groep consumenten toegankelijk maakt. Redczus verwacht dan ook dat hij de BTW-tariefsverhoging op korte termijn weer ongedaan kan maken en de geïnde bedragen weer terug kan geven aan zijn abonnees.