Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Verbetering Wet financiering loopbaanonderbreking

Nr. 2001/2
10 januari 2001

Staatssecretaris Verstand wil Wet financiering loopbaanonderbreking verbeteren

Staatssecretaris Verstand van Sociale zaken en Werkgelegenheid wil de Wet financiering loopbaanonderbreking op een aantal punten verbeteren.

Dat blijkt uit een nota van wijziging die staatssecretaris Verstand aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.
De wet geeft, sinds 1 oktober 1998, werknemers een financieel steuntje in de rug als zij verlof opnemen voor zorg of educatie (vanaf 1 januari maximaal 978 gulden bruto per maand). Daarbij geldt als voorwaarde dat de verlofganger wordt vervangen door een uitkeringsgerechtigde, een herintreder of een arbeidsgehandicapte.

Op dit moment moet het aantal vervangingsuren minimaal gelijk zijn aan het aantal verlofuren. De staatssecretaris wil die eis laten vervallen. Op die manier worden de mogelijkheden verruimd voor werknemers die fulltime verlof willen opnemen, maar voor wie slechts parttime een vervanger kan worden gevonden. Het vereiste dat de vervanger voor minimaal 18 uur in tijdelijke dienst moet worden genomen, blijft gelden. De vervanger hoeft overigens niet in dezelfde functie te worden ingezet.

Het uitgangspunt dat vervanging in principe vereist is, blijft dus gehandhaafd. De vervangingsvoorwaarde geldt evenwel niet voor verlof om een ongeneeslijk zieke te verzorgen (het zogenoemde palliatief verlof).

Staatssecretaris Verstand stelt daarnaast voor dat verlofgangers in het vervolg ook vervangen kunnen worden door mensen die door een uitzendbureau worden uitgeleend en daarnaast als werkzoekende staan ingeschreven en uitkeringsgerechtigd zijn, dan wel arbeidsgehandicapt of herintreder.

In de nota van wijziging wordt nu expliciet de mogelijkheid genoemd dat de vervanger na afloop van een vervangingsperiode direct weer voor een volgende vervanging in aanmerking mag komen als hij of zij anders zou terugvallen naar een uitkering. In de praktijk bestond hierover onduidelijkheid, omdat deze mogelijkheid alleen in de toelichting op de wet werd genoemd.

Aanleiding voor de voorgestelde wijzigingen vormen de resultaten van de eerste evaluatie van de Wet financiering loopbaanonderbreking, die staatssecretaris Verstand dit voorjaar aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. In 1999 werden 304 aanvragen ingediend voor een financiële bijdrage tijdens het verlof, waarvan er 205 zijn goedgekeurd. Bij de meeste aanvragen die zijn afgewezen bleek de vervanging niet volgens de voorwaarden van de wet te zijn geregeld.

De Wet Financiering loopbaanonderbreking is in het voorstel voor de Wet arbeid en zorg opgenomen. De Wet arbeid en zorg bevat een combinatie van nieuwe en bestaande verlofregelingen. Nieuw zijn bijvoorbeeld regelingen voor een recht op maximaal tien dagen betaald zorgverlof en een recht op drie weken betaald adoptieverlof voor beide adoptie-ouders. Daarnaast wordt een aantal bestaande verlofregelingen overgeheveld naar de Wet arbeid en zorg. Naast de Wet Financiering loopbaanonderbreking zijn dat de regeling voor ouderschapsverlof, calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof en politiek verlof.

10 jan 01 14:33