Productschappen Vee, Vlees en Eieren

nr.1 - 10 januari 2001

Productiewaarde veehouderijsector flink gestegen

De waarde van de productie in de primaire vee-, vlees- en eiersector is in 2000 met ruim 17% gestegen tot een totaal van 11 miljard gulden. De oorzaak ervan waren de fors aangetrokken prijzen in vooral de varkens- en de eiersector. Wel liep het aantal varkens èn het aantal varkensbedrijven nogal terug. Dat blijkt uit de `voorlopige jaarcijfers' over 2000 van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

In volume uitgedrukt liep de productie voor de rund-, kalver- en varkenssector met ieder 4% terug. In totaal bedroeg de bruto nationale productie in de vee- en vleessector ruim 3 miljoen ton, 100.000 ton minder dan in 1999. De eierproductie steeg met 3% tot bijna 10 miljard stuks.

Productiewaarde

Aan de stijging van de productiewaarde droegen vooral de varkenshouderij en de eiersector bij en wel met een groei van 26 en respectievelijk 45%. De waarde stijging in de varkenshouderij kwam voort uit gestegen prijzen vanwege een lagere productie in de EU en een grotere vraag vanuit een aantal derde landen, waaronder Rusland.

Ondermeer de dioxinecrisis en de vogelgriep in Italie zorgden voor een grotere vraag naar eieren. In de runder-, kalver- en pluimveevleessector nam de productiewaarde in geringe mate toe.

Uitvoer

De totale uitvoer van vee, vleeswaren en andere vleesproducten noteerde een daling en liep met 2% terug tot 2,3 miljoen ton. In waarde uitgedrukt gaf de uitvoer een flinke stijging te zien en wel met 1 miljard gulden tot 11 miljard gulden. Die stijging kan op het conto worden geschreven van de varkens- en de pluimveesector, respectievelijk goed voor 22 en 8% van de groei. De uitvoer van eieren en eiproducten steeg met 2% tot 8,7 miljard stuks met een totale waarde van 1,1 miljard gulden, liefst 21% meer dan het jaar ervoor.

Invoer

De invoer van vee, vlees en vleesproducten is qua volume gestegen met 2% tot de totale omvang van 665.000 ton, terwijl de waarde ervan steeg met 5% tot 3,8 miljard gulden. Opvallend was de volumedaling voor rundvlees (-4%) en de stijging van de invoer van het aantal vleesvarkens en pluimveevlees. De waarde van de eierinvoer steeg met 15% tot 192 miljoen gulden terwijl het aantal daalde tot 1,7 miljard stuks.

Verbruik

Voor het eerst sinds 1994 is het vleesverbruik (op basis van vlees met been) afgenomen tot minder dan 87 kilo en wel tot 86,1 kilo per hoofd. Ten opzichte van 1999 betekent dat een daling van 1,5%. Deze afname was voor rund-, varkens- en pluimveevlees ongeveer gelijk en is vooral terug te voeren op gestegen winkelprijzen. Verder zette de trend naar gemaksproducten zich voort, evenals de stijging van het buitenhuishoudelijke verbruik.