Productschappen Vee, Vlees en Eieren

nr.3- 10 januari 2001

Zeugenrechten opkopen om biggenoverschot te verkleinen

In zijn nieuwjaarsrede pleit PVE-voorzitter Tazelaar ervoor, dat de overheid in de volgende opkoopregeling voorrang geeft aan het opkopen van zeugenrechten. Daarmee moet het biggenoverschot worden verkleind. Dat levert een waardevolle bijdrage aan de structuur van de varkenshouderij.

De eerste tranche van de opkoopregeling is redelijk succesvol geweest. Echter met deze opkoopregeling is nog steeds geen evenwicht op de mestmarkt bereikt. Daarom is een tweede en eventueel derde opkoopregeling noodzakelijk. Bij die opkoopregeling(en) moet de overheid allereerst zeugenrechten opkopen. Door zeugenrechten op te kopen wordt het biggenoverschot namelijk verkleind. Rob Tazelaar, voorzitter van de PVE, doet een beroep op de minister van Landbouw om daarmee rekening te houden bij de opzet van de tweede opkooptranche.

Het biggenoverschot is in het verleden mede ontstaan door het gevoerde mestbeleid. De aard van de mestmaatregelen maakten het namelijk voor varkenshouders aantrekkelijker om zeugen te houden dan vleesvarkens.

Omdat ook het nieuwe mestbeleid financieel grotere consequenties heeft voor de vleesvarkenshouderij dan de zeugenhouderij, is het niet ondenkbaar dat de onevenwichtigheid nog groter wordt.

Het probleem van het biggenoverschot is dat het surplus aan biggen veelal ver buiten Nederland moet worden afgezet. Hierbij worden de biggen over lange afstanden vervoerd. Voorts is het een probleem indien onverhoopt een dierziekte uitbreekt.