Productschappen Vee, Vlees en Eieren

nr.4 - 10 januari 2001

Verder investeren in sectorbrede activiteiten

Meer investeren in programma's als voedselveiligheid, kwaliteit, diergezondheid en promotie. Dat moet het antwoord zijn op de zware druk, waarmee de vee-, vlees- en eiersector steeds meer te maken krijgt. Dat stelde Rob Tazelaar, bestuursvoorzitter van de Productschappen Vee en Vlees (PVV) en Pluimvee en Eieren (PPE), vandaag in zijn nieuwjaarsrede. Met name doelt hij op activiteiten, waarbij verhoging van efficiency het best wordt bereikt door een collectieve aanpak.

Sprekend over voedselveiligheid, zei hij dat een strakker georganiseerde logistiek met inzet van meer laboratoria de BSE-testen doelmatiger zullen maken. Die testen dienen ertoe bij te dragen om het consumentenvertrouwen te herstellen.

Het onlangs gelanceerde Actieplan 2000+ voor de bestrijding van Campylobacter en Salmonella in pluimveevlees en eieren zal, na de tot dusverre bereikte resultaten, de besmettingspercentages verder verlagen. Voor het eind van dit jaar mogen die nog maximaal 10% bedragen, met het uiteindelijk doel een nul-besmetting.

Eerder al begon de sector met het monitoringssysteem "gevaarlijke stoffen". Recente afspraken met het RIKILT moeten in de loop van dit jaar resulteren in de daadwerkelijke toepassing van het systeem bij de verschillende categorieën vlees en eieren.

In de sector bestaat brede overeenstemming om de substantiële verdere aanscherping van de IKB-regelingen niet langer uit te stellen. Discussies over integratie met andere kwaliteitssystemen, hoe zinvol op zichzelf ook, mogen dat proces niet langer vertragen. Ook een sector- en overheidsbeleid gericht op productinnovatie, zal de kwaliteit ten goede komen. Hoe meer verantwoordelijkheid de overheid daarbij aan de sector laat, aldus Tazelaar, hoe meer daarmee innovatie wordt bevorderd.

Een sluitend I&R-systeem, uit te breiden tot alle diersoorten, is voor kwaliteit en voedselveiligheid een essentiële voorwaarde. Voor runderen heeft een goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven al vruchten afgeworpen. Voor 2001 moet een transparante en effectieve organisatie van het beheer ervan speciale aandacht krijgen.

Een betere bekendheid met al deze inspanningen bij het grote publiek zou een positieve bijdrage leveren aan het herwinnen van het vertrouwen van de burger in eieren en (vlees)producten. In dat licht overweegt de productschapsvoorzitter om de het accent van de communicatieinspanningen op te schuiven van productvoorlichting naar een sectorbrede communicatie.