Gemeente 's-Hertogenbosch





Gemeente s-hertogenbosch extra alert voor handhaving (brand)veiligheid

wo 10 januari 2001

Naar aanleiding van de recente ramp in Volendam is er verhoogde aandacht voor de (brand)veiligheid in horecabedrijven. Door recente landelijke berichten is de indruk ontstaan dat de veiligheid in horecabedrijven onvoldoende zou zijn mede door het ontbreken van een zogenoemde gebruiksvergunning. De feitelijke situatie in s-Hertogenbosch werd daarbij als een voorbeeld aangehaald.

Werkgroep

Begin deze week heeft burgemeester A. Rombouts een ambtelijk werkgroep ingesteld die op korte termijn inzichtelijk maakt hoe de feitelijke stand van zaken is met betrekking tot de
(brand)veiligheidsvoorzieningen in de Bossche horecabedrijven. De werkgroep adviseert de burgemeester c.q. het college van burgemeester en wethouders, of er en zo ja welke, maatregelen direct getroffen moeten worden. In verband met de naderende carnavalsperiode zullen de te treffen maatregelen gepaard gaan met een verhoogde handhavings-controle van de gemeentelijke diensten.

De (brand)veiligheid in gebouwen - waaronder horecabedrijven - wordt ook thans via een reeks van wettelijke maatregelingen gerealiseerd. In dat verband kunnen onder meer genoemd worden het bouwbesluit en de gemeentelijke bouwverordening. Sinds het begin van de jaren negentig is ter vergroting van de handhaving van de brandveiligheid, de zogenoemde gebruiksvergunning als nieuw instrument toegevoegd. De gebruiksvergunning wordt pas afgegeven als is gebleken dat de bouwkundige staat van een bouwwerk aan de regelgeving voldoet en stelt, op grond van de gemeentelijke bouwverordening, voorschriften aan het gebruik van het bouwwerk om de brandveiligheid te garanderen. Een dergelijke vergunning wordt afgegeven door de brandweer. In de begroting van de gemeente is in 1998 extra financiële ruimte opgenomen voor de invoering en uitvoering van dit nieuwe handhavingsbeleid brandveiligheid.

Inhaalslag

Voor nieuwbouw van panden wordt dit beleid direct geëffectueerd, nadat bij oplevering van een bouwwerk is geconstateerd dat overeenkomstig de bouwvergunning is gebouwd. Voor de bestaande gebouwen in de stad is in overleg met de gemeenteraad in 1998 gekozen voor een prioriteitsaanpak. Op basis daarvan wordt de noodzakelijke inhaalslag verdeeld over een aantal jaren gerealiseerd. Daarbij is in s-Hertogenbosch de eerste prioriteit gegeven aan de ziekenhuizen, hotels, kamerverhuur-bedrijven, bejaardenhuizen en gedeeltelijk de kinderdagverblijven. Daarnaast worden bedrijven waar knelpunten gesignaleerd zijn met voorrang aangeschreven. Voor deze categorie gebouwen zijn ondertussen de gebruiksvergunningen afgeven dan wel in behandeling. Inmiddels heeft dit geleid tot het opleggen van diverse brandveiligheids-voorzieningen bij bedrijven en instellingen. In een enkel geval heeft het geleid tot het opleggen van een dwangsomprocedure. De horecabedrijven, dancings e.d. staan op de planning voor het jaar 2001 en 2002. De Bossche horecabedrijven beschikken dus nog niet over een zogenoemde gebruiksvergunning. Daarmee wil overigens niet gezegd zijn dat die categorie bedrijven niet (brand)veilig zijn.

Controle brandweer

Juist met het oog voor extra veiligheid en risicos voert de Bossche brandweer al meer dan twintig jaar, jaarlijks enkele dagen voor carnaval, een controle uit bij de horecabedrijven. Ruim 150 bedrijven worden dan bezocht en gecontroleerd door preventie-deskundigen van de brandweer, waarbij toetsing plaatsvindt op de eerder genoemde voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordening. Aandachtspunten zijn daarbij onder meer: aanwezigheid van werkende blusmiddelen, nooduitgangen in het pand, brandveiligheid van aangebrachte versieringen, werking van de noodverlichting. Op last van de brandweer worden dan zonodig aanvullende maatregelen getroffen. Op termijn moeten alle horecabedrijven beschikken over een door de brandweer afgegeven gebruiksvergunning ter vergroting van het gemeentelijk handhavingsbeleid brandveiligheid.

Overleg

Zodra de werkgroep advies heeft uitgebracht aan de burgemeester, treedt hij in overleg met een vertegenwoordiging van de Bossche horecaondernemers. Op de agenda staat dan de bespreking van de te treffen maatregelen voor de korte termijn, waarbij overigens het uitgangspunt is dat de horecaexploitant de eerstverantwoordelijke is voor de (brand)veiligheid.