Gemeente s-hertogenbosch extra alert voor handhaving (brand)veiligheid
wo 10 januari 2001
Naar aanleiding van de recente ramp in Volendam is er verhoogde
aandacht voor de (brand)veiligheid in horecabedrijven. Door recente
landelijke berichten is de indruk ontstaan dat de veiligheid in
horecabedrijven onvoldoende zou zijn mede door het ontbreken van
een zogenoemde gebruiksvergunning. De feitelijke situatie in
s-Hertogenbosch werd daarbij als een voorbeeld aangehaald.
Werkgroep
Begin deze week heeft burgemeester A. Rombouts een ambtelijk werkgroep
ingesteld die op korte termijn inzichtelijk maakt hoe de feitelijke
stand van zaken is met betrekking tot de
(brand)veiligheidsvoorzieningen in de Bossche horecabedrijven.
De werkgroep adviseert de burgemeester c.q. het college van
burgemeester en wethouders, of er en zo ja welke, maatregelen
direct getroffen moeten worden. In verband met de naderende
carnavalsperiode zullen de te treffen maatregelen gepaard gaan met een
verhoogde handhavings-controle van de gemeentelijke diensten.
De (brand)veiligheid in gebouwen - waaronder horecabedrijven - wordt
ook thans via een reeks van wettelijke maatregelingen gerealiseerd. In
dat verband kunnen onder meer genoemd worden het bouwbesluit en de
gemeentelijke bouwverordening. Sinds het begin van de jaren negentig
is ter vergroting van de handhaving van de brandveiligheid, de
zogenoemde gebruiksvergunning als nieuw instrument toegevoegd. De
gebruiksvergunning wordt pas afgegeven als is gebleken dat de
bouwkundige staat van een bouwwerk aan de regelgeving voldoet en
stelt, op grond van de gemeentelijke bouwverordening, voorschriften
aan het gebruik van het bouwwerk om de brandveiligheid te garanderen.
Een dergelijke vergunning wordt afgegeven door de brandweer. In de
begroting van de gemeente is in 1998 extra financiële ruimte opgenomen
voor de invoering en uitvoering van dit nieuwe handhavingsbeleid
brandveiligheid.
Inhaalslag
Voor nieuwbouw van panden wordt dit beleid direct geëffectueerd, nadat
bij oplevering van een bouwwerk is geconstateerd dat overeenkomstig de
bouwvergunning is gebouwd. Voor de bestaande gebouwen in de stad is in
overleg met de gemeenteraad in 1998 gekozen voor een
prioriteitsaanpak. Op basis daarvan wordt de noodzakelijke inhaalslag
verdeeld over een aantal jaren gerealiseerd. Daarbij is in
s-Hertogenbosch de eerste prioriteit gegeven aan de ziekenhuizen,
hotels, kamerverhuur-bedrijven, bejaardenhuizen en gedeeltelijk de
kinderdagverblijven. Daarnaast worden bedrijven waar knelpunten
gesignaleerd zijn met voorrang aangeschreven. Voor deze categorie
gebouwen zijn ondertussen de gebruiksvergunningen afgeven dan wel in
behandeling. Inmiddels heeft dit geleid tot het opleggen van diverse
brandveiligheids-voorzieningen bij bedrijven en instellingen. In een
enkel geval heeft het geleid tot het opleggen van een
dwangsomprocedure. De horecabedrijven, dancings e.d. staan op de
planning voor het jaar 2001 en 2002. De Bossche horecabedrijven
beschikken dus nog niet over een zogenoemde gebruiksvergunning.
Daarmee wil overigens niet gezegd zijn dat die categorie bedrijven
niet (brand)veilig zijn.
Controle brandweer
Juist met het oog voor extra veiligheid en risicos voert de Bossche
brandweer al meer dan twintig jaar, jaarlijks enkele dagen voor
carnaval, een controle uit bij de horecabedrijven. Ruim 150 bedrijven
worden dan bezocht en gecontroleerd door preventie-deskundigen van de
brandweer, waarbij toetsing plaatsvindt op de eerder genoemde
voorschriften uit de gemeentelijke bouwverordening. Aandachtspunten
zijn daarbij onder meer: aanwezigheid van werkende blusmiddelen,
nooduitgangen in het pand, brandveiligheid van aangebrachte
versieringen, werking van de noodverlichting. Op last van de brandweer
worden dan zonodig aanvullende maatregelen getroffen. Op termijn
moeten alle horecabedrijven beschikken over een door de brandweer
afgegeven gebruiksvergunning ter vergroting van het gemeentelijk
handhavingsbeleid brandveiligheid.
Overleg
Zodra de werkgroep advies heeft uitgebracht aan de burgemeester,
treedt hij in overleg met een vertegenwoordiging van de Bossche
horecaondernemers. Op de agenda staat dan de bespreking van de te
treffen maatregelen voor de korte termijn, waarbij overigens het
uitgangspunt is dat de horecaexploitant de eerstverantwoordelijke
is voor de (brand)veiligheid.