10 januari 2001

Fusie WOCZ en Gehandicaptenraad: samen verder als Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Jaarbeurs te Utrecht is vandaag de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (afgekort de CG-Raad) gepresenteerd. De organisatie komt tot stand door de fusie tussen het Werkverband Organisaties Chronisch Zieken (WOCZ) en de Gehandicaptenraad.

Jan Troost is gekozen tot voorzitter van de nieuwe organisatie. Troost, voormalig voorzitter van de Gehandicaptenraad, hield een toespraak tijdens de presentatie, die in de eerste plaats was bestemd voor vertegenwoordigers van de lidorganisaties en voor belangrijke relaties en financiers van de fusiepartners. In zijn speech noemde Troost dit jaar 'het jaar van de waarheid'. De nieuwe organisatie moet in 2001 zaken aanpakken als anti-discriminatiewetgeving, de stelselherziening Volksgezondheid en Sociale Zekerheid en de evaluatie van de Wet voorzieningen gehandicapten. Allemaal thema's waar zowel chronisch zieken als mensen met een handicap belang bij hebben.

De fusie is het logische gevolg van steeds intensievere samenwerking tussen het WOCZ en de Gehandicaptenraad en van de door de lidorganisaties van beide organisaties geuite wens tot bundeling van krachten. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland bestaat uit meer dan 120 belangenorganisaties en behartigt de belangen van ruim 300.000 mensen. De CG-Raad komt op voor alle Nederlandse burgers met een chronische ziekte of handicap: in totaal ongeveer twee miljoen mensen.

De CG-Raad is hiermee dé koepelorganisatie van zowel chronisch zieken als mensen met een handicap. Het hoofddoel van de CG-Raad is te komen tot een samenleving waarin mensen met een chronische ziekte of handicap in staat zijn te functioneren, op basis van gelijke kansen en gelijke rechten.

De CG-Raad is een brede organisatie die op landelijk en op internationaal niveau actief werkt aan deze doelstelling. De CG-Raad kent twee belangrijke activiteiten, te weten het op velerlei gebieden ondersteunen van de achterban en collectieve belangenbehartiging. Voorzitter Troost voorspelde in zijn toespraak verder dat de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland dit jaar 'met veel elan innoverende, inventieve en creatieve voorstellen zal uitwerken en presenteren'.