Volksunie

VU eist onmiddellijke intrekking vergunning voor uitvoer van machines voor Turkse wapenfabriek (10/01/01)

De Volksunie protesteert heftig tegen de toekenning van een vergunning (oktober 99) door het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de verkoop aan Turkije van machinerie voor munitieproductie, zoals vandaag gemeld door Het Belang van Limburg. Gezien de flagrante schendingen van de mensenrechten door de Turkse overheid is de vergunning volstrekt strijdig met de Wet betreffende de in- en uitvoer van wapens van 1991. De VU zal desnoods naar de Raad van State stappen om de vergunning te vernietigen. Morgen interpelleert fractievoorzitter Frieda Brepoels zelf net terug van een mensenrechtenmissie naar Turkije - minister Michel hieromtrent.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Turkse fabriek munitie produceren voor de Heckler & Koch 33-machinegeweren (zie bijlage). Er bestaat niet de minste twijfel dat deze dodelijke wapens zullen worden gebruikt door de Turkse politie en militairen. Niettegenstaande de kwalijke reputatie van Turkije op het vlak van de mensenrechten gaf minister Michel toch zijn fiat aan de betwiste levering. De VU vindt dit volstrekt onbegrijpelijk en verwerpelijk. De toekenning van de vergunning druist daarenboven regelrecht in tegen artikel 4 van de Wet betreffende de in-, uit- en doorvoer van wapens, munitie en speciaal voor militair gebruik dienstig materieel en daaraan verbonden technologie van 5 augustus 1991. Dit artikel stelt dat elke uitvoervergunning voor militair materieel of voor daaraan verboden technologie wordt verworpen indien de levering zou bijdragen tot de schending van de mensenrechten.

Reeds jaren maken internationale mensenrechtenorganisaties melding van schendingen van de mensenrechten in Turkije. In haar mensenrechtenrapport van het jaar 2000 wijst Amnesty International (http://www.web.amnesty.org) op de wijdverspreide folterpraktijken van politie en leger, ontvoeringen en moorden op politieke tegenstanders van het regime, de vervolging van mensenrechtenactivisten, de afwezigheid van de rechtsstaat Daarnaast zijn er ook de bijna klassieke mensenrechtenschendingen ten aanzien van het Koerdische volk in binnen- en buitenland. De Turkse premier Ecevit bevestigde onlangs nog dat zwaarbewapende Turkse troepen in december nogmaals Noord-Irak zijn binnengetrokken in de strijd tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij), niettegenstaande de PKK reeds sinds 1999 de wapens heeft neergelegd. De Turkse pers maakte melding van de aanwezigheid van meer dan 10.000 Turkse militairen bij de operatie.

Zondag 7 januari kwamen fractievoorzitter Frieda Brepoels en kamerlid Leen Laenens (Agalev) terug van een zesdaagse missie naar Turkije met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties. Brepoels heeft er zich met de eigen ogen kunnen vergewissen van de schandalige behandeling van gevangenen en politieke tegenstanders van het regime. De missie verzamelde tal van schokkende getuigenissen en bewijsmateriaal van mensenrechtenschendingen door de Turkse overheidsdiensten.

Het tart voor haar dan ook elke verbeelding dat de Belgische regering medeplichtig wenst te zijn aan de fabricage van munitie om mensenrechtenschendingen mogelijk te maken.

Indien minister Michel zijn beslissing handhaaft zal de VU de vergunning aanvechten bij de Raad van State. De VU roept de Vlaamse meerderheidspartijen dringend op haar verzet te ondersteunen.

Auteur:
VU&ID-kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be