Arbeidskrachten uit toekomstige EU-lidstaten hier opleiden

Arbeidskrachten uit toekomstige EU-lidstaten in Nederland een opleiding van een paar jaar aanbieden bij teelt- en handelsbedrijven om zo het tekort aan werknemers in de tuinbouw te verzachten. Dit idee opperde de voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT), J. van der Veen, op de nieuwjaarsbijeenkomst van het schap op 10 januari 2001.

Volgens Van der Veen snijdt het mes dan aan twee kanten. "De tuinbouw in die landen krijgt met deskundige arbeidskrachten meer kans te overleven en de tuinbouw in Nederland komt wat ruimer in de mensen te zitten." De PT-voorzitter denkt dat op de nationale arbeidsmarkt niet voldoende werknemers geworven kunnen worden. "Steeds minder mensen kiezen voor een baan in de tuinbouw."

Verder loopt de belangstelling voor het tuinbouwonderwijs in ons land terug. Dit geldt het sterkst voor het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Hierdoor dreigt in Nederland een verlies aan deskundigheid en voorsprong in kennis. Het PT is nu bezig om alle onderwijsprojecten in de sector in kaart te brengen.

Onderzoek

Het productschap is een belangrijke financier van technisch tuinbouwonderzoek in ons land. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) staat in de startblokken en het PT zal de nieuwe organisatie positief en zakelijk benaderen. PT-voorzitter Van der Veen heeft nu nog wel zorgen over de huisvesting van het bloembollen- en glastuinbouwonderzoek. Ook moeten volgens de voorzitter de tarieven marktconform zijn. PPO moet verder oppassen dat de expertise van het onderzoekscentrum niet verdwijnt door personeelsverloop.

Overheid ziet belang tuinbouw te weinig

De overheid heeft nog altijd weinig oog voor de economisch belangrijke tuinbouwsector als het gaat om ruimtelijke ordening in Nederland. Volgens Van der Veen blijkt dit bijvoorbeeld weer uit de laatst verschenen nota van minister Pronk. "Nieuwe gebieden voor de glastuinbouw komen vrijwel niet aan bod in de vijfde nota Ruimtelijke Ordening. Daarnaast wordt de bollenstreek aangewezen als nieuw gebied voor woningbouw. Ook pakt de overheid de files op de wegen niet voortvarend aan. De hier en daar achterlijke wegenstructuur die onze exportstromen moet verwerken wordt nauwelijks verbeterd, ondanks de vele woorden die eraan besteed worden", zo zei de PT-voorzitter. "Het vastlopen van het verkeer is voor ons aanleiding om zwaar in te zetten op gecombineerd transport via de weg en per trein."