Recordexport voor Nederlandse tuinbouw

Nederland exporteerde in 2000 voor het recordbedrag van bijna 25 miljard gulden aan tuinbouwproducten, een groei van negen procent vergeleken met 1999. Met dit resultaat is de sector goed voor ongeveer veertig procent van het overschot op de Nederlandse betalingsbalans. Dit komt doordat de import van de tuinbouw met circa elf miljard gulden relatief bescheiden is. Dat zei J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT), op de nieuwjaarsbijeenkomst van het schap op 10 januari 2001.

Het exportrecord is voor een deel het gevolg van de gunstige koers van de euro ten opzichte van de dollar en het Engelse pond. Daarnaast zorgden tegenvallende oogsten in andere productiegebieden in de Europese Unie voor extra vraag naar Nederlandse tuinbouwproducten. Ook waren de weersomstigheden in de zomer gunstig voor een vlotte afzet. Hierdoor waren vooral bloemen, planten en glasgroenten in 2000 goed aan de prijs.

Volgens Van der Veen wordt de tuinbouw steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. "Naast de enorme export en de forse positieve bijdrage aan de Nederlandse betalingsbalans zorgt de sector ook voor veel werkgelegenheid; bijna 225.000 mensen in ons land hebben een baan in de tuinbouw. In agrarisch Nederland staat de tuinbouw - gemeten naar de productiewaarde - al een aantal jaren op de eerste plaats, ruim voor de rundveehouderij en de intensieve veehouderij."

Vooral de siergewassensector wordt steeds belangrijker, zo zei de PT-voorzitter. "De productiewaarde van de bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten was met ruim tien miljard gulden in 2000 twee keer zo groot als die van de voedingstuinbouw. Door hogere prijzen van vooral bloemen en planten steeg de omzet van deze deelsector in 2000 met elf procent vergeleken met het jaar daarvoor. De bloembollen en bomen lieten kleinere groeicijfers zien, maar de meeste telers en handelaren in deze sectoren hadden een goed jaar. Ook de hoveniersector in Nederland kan terugkijken op een goed 2000."

In de voedingstuinbouw waren de resultaten vorig jaar wisselend. De afzet van glasgroenten liep als een trein, maar vollegrondsgroenten brachten door overproductie gemiddeld lage prijzen op. Hierdoor groeide de productiewaarde van de glasgroentesector in 2000 met twaalf procent vergeleken met het jaar daarvoor, terwijl de omzetten bij de vollegrondsgroenten gemiddeld met vijftien procent terugliepen. De fruitsector zag de productiewaarde in 2000 met vijf procent stijgen vergeleken met 1999. Ook de champignonsector draaide vorig jaar beter door hogere prijzen.