Politiebericht Limburg-Zuid: Kerkrade 10-01-2001 Persberichten district Kerkrade
Woensdag 10 januari 2001 - 15.25 uur

Bocholtz; hennenplantages
Omdat het vermoeden bestond dat zich in twee woningen aan de Dautzenbergstraat in Bocholtz hennenplantages bevonden, stelde de politie daar op dinsdag 9 januari om 10.35 uur een onderzoek. In de eerste woning werd bij de 47-jarige bewoner op zolder een in werking zijnde plantage aangetroffen met 175 platen. In de tweede woning werd bij de 52-jarige bewoner een plantage van 180 planten aangetroffen. In deze woning werd door Essent ook vastgesteld dat het loodje van de elektriciteitsmeter dichtgeknepen en verzegeld was met een tang welke in 1999 gestolen was. Door het energiebedrijf zal een berekening en navordering gedaan worden tegen de bewoner. Alle voor de kweek van de planten benodigde apparatuur werd in beslag genomen. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vaals; dronken bestuurder zonder rijbewijs
Dinsdag 9 januari controleerde de politie om 15.50 uur op de Beemderlaan in Vaals een 51-jarige autobestuurder uit die plaats. Van de man was bekend dat hij zonder rijbewijs reed. Tijdens de controle bleek ook nog eens dat hij alcohol gedronken had. De blaastest aan het politiebureau gaf een promillage aan van 1,42. Zijn auto werd in beslag genomen en tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kerkrade; inbeslagname verdovende middelen
. Omdat bij de politie ambtshalve bekend was dat er vanuit een pand aan de Kaalheidersteenweg in Kerkrade verdovende middelen verkocht werden, stelde de politie daar op 9 januari om 15.45 uur een onderzoek in. Het pand bleek inderdaad ingericht te zijn voor de verkoop van softdrugs. Er werd onder andere verpakkingsmateriaal, een weegschaal en enkele joints aangetroffen. Omdat het vermoeden bestond dat zich in een aangetroffen kluis mogelijk nog geld en andere verdovende middelen konden bevinden en de 31-jarige verdachte verklaarde de kluissleutel kwijt te zijn, besliste de officier van Justitie dat de kluis opengebroken moest worden. Via tussenkomst van een specialistisch bedrijf werd de kluis geopend waarbij 751 gram marihuana, 222 gram hash en enkele honderden guldens aan Nederlandse en buitenlandse valuta in beslag genomen werd. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt terwijl de gemeente ingelicht zal worden waardoor zij in de toekomst eventuele (sluitings)maatregelen kunnen treffen.

. Dezelfde dag stelde de politie om 20.25 uur een onderzoek in bij een coffeeshop aan de Locht in Kerkrade. In de shop trof de politie een twintigtalbezoekers aan die verzocht werden de zaak te verlaten. Een 27-jarige man uit Kerkrade en een 28-jarige vrouw uit Heerlen, die beiden als verkopers optraden, werden aangehouden. In totaal werd 576 gram marihuana, 211 gram hash, 70 joints, voor enkele honderden guldens aan buitenlands geld een rekenmachine, prijslijsten enzovoorts in beslag genomen. Tegen beide verkopers en de 34-jarige Heerlense uitbater van de zaak wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook hier zal de gemeente ingelicht worden om eventuele (sluitings)maatregelen te treffen.

Kerkrade; drugs uit auto gegooid
Dinsdag 9 januari wilde de politie om 21.05 uur op de Hoofdstraat in Kerkrade een auto met vier inzittenden controleren toen de bestuurder er vandoor ging. Tijdens de rit werd gezien dat er iets uit het raam werd gegooid. Nadien bleek dit ruim 20 gram softdrugs te zijn. Op de Mijnweg stopte de bestuurder en werden de inzittenden, vier mannen tussen de 19 en 22 jaar woonachting in het Duitse Aken, aangehouden. Na het opmaken van een proces-verbaal mocht het viertal weer vertrekken.

Landgraaf; alcoholcontrole
In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 januari werd tegen een drietal autobestuurders in Landgraaf proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Om 01.35 uur werd op de Baanstraat een 56-jarige man uit Landgraaf bekeurd met een alcoholpromillage van
1,28. Om 01.45 uur werd een 61-jarige man uit Eygelshoven bekeurd met een promillage van 0,92. Tenslotte werd om 02.20 uur een 52-jarige man uit Landgraaf op de Moltweg bekeurd. Zijn promillage bedroeg 1,41.

Landgraaf; coniferen in brand
Tijdens hun patrouille ontdekte de politie woensdag 10 januari om 00.30 uur een brand op de Pastoor Scheepersstraat in Landgraaf. Twee coniferen bij een woning stonden in brand. De brandweer moest gewaarschuwd worden om het vuur te doven. De politie sluit brandstichting niet uit.

Landgraaf; dieven laten buit achter
Toen de politie op woensdag 10 januari om 03.00 uur op de Ruiterstraat in Landgraaf een auto met twee inzittenden wilde controleren, sloeg de bestuurder hiervan op de vlucht. Met snelheden van meer dan 120 km/uur en het rijden met gedoofde lichten probeerde de bestuurder de politie van zich af te schudden. Er ontstond een achtervolging door diverse straten welke uiteindelijk eindigde in een tuin aan Brandhofstraat. Daar reed de bestuurder zich vast. Door het onverantwoorde rijgedrag had de verdachte auto een kleine voorsprong weten op te bouwen en wisten de verdachten voordat de politie bij hun auto kwam te ontkomen. In de auto werd een flinke hoeveelheid computerapparatuur aangetroffen. Enig speurwerk bracht aan het licht dat deze apparatuur kort daarvoor gestolen was uit een bedrijf aan de Hoogstraat. De politie stelt een onderzoek in.

(Bureau Voorlichting district Kerkrade; 045 - 400 20 06)