Van Dale






-PERSBERICHT-

Utrecht, 10 januari 2001

Groeneblaadjesproblematiek en ninabrinken

VAN DALE BLIKT TERUG OP NIEUWE WOORDEN IN 'TAAL VAN HET JAAR NUL'

Het jaar 2000 was het jaar van de sport. Zonder Euro 2000, Olympische Spelen en Paralympics zou het afgelopen jaar een stuk minder sportief en de Nederlandse taal een stuk minder leuk zijn geweest. Want dan zouden er geen nieuwe woorden zijn ontstaan als sportisme, kerstboommodel, dieselvoetbal en traumatainers. Maar het 'nulde' jaar van het nieuwe millennium kende meer opmerkelijke gebeurtenissen, trends en maatschappelijke of politieke ontwikkelingen die hun sporen hebben nagelaten in de Nederlandse taal. Van Dale heeft een selectie hiervan opgetekend in een nieuw boekje met als titel Taal van het jaar nul.

De invoering van het nieuwe belastingstelsel bijvoorbeeld leverde nieuwe begrippen op als groeneblaadjesproblematiek, meesleepregeling en pretbox en de beursgang van World Online verrijkte de Nederlandse taal met woorden als beursflop en ninabrinken. Het jaar 2000 was ook het jaar van de bonnetjes, een woord dat vanaf maart steeds vaker in de kranten opdook. En de declaraties van Bram Peper leidden zelfs tot een nieuw begrip: het Bram Peper-gedrag.

Al met al valt er veel te vertellen over de taal van het jaar 2000. Reden voor Van Dale om een selectie nieuwe woorden en uitdrukkingen in boekvorm vast te leggen.

In 52 hoofdstukjes blikt Taal van het jaar nul terug op opmerkelijke gebeurtenissen uit het nulde jaar van het nieuwe millennium. Stuk voor stuk gebeurtenissen die de Nederlandse taal verrijkten met woorden die nooit eerder in de krant stonden, laat staan in een woordenboek.

Taal van het jaar nul is geschreven door Ton den Boon, hoofdredacteur van de 13e editie van de Grote Van Dale.

Taal van het jaar nul is medio januari 2001 verkrijgbaar bij de boekhandel voor de toepasselijke prijs van 2000 cent / 365 BEF.


-EINDE BERICHT-




Van Dale Junior Spreekwoordenboek