European Union


Commission clears AviaPartner stake in Scandinavian airport groundhandler Novia


Brussel, 11 januari 2001

De Commissie geeft toestemming tot participatie van AviaPartner in het Scandinavische gronddienstenbedrijf Novia

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven tot de aankoop door het Belgische luchthavendienstenbedrijf AviaPartner N.V. van een aandeel in Novia Holding dat thans eigendom is van LFV Holding AB. Daardoor verkrijgt AviaPartner, tezamen met Maersk Air A/S, gezamenlijke zeggenschap over het Scandinavische gronddienstenbedrijf, een eigendomsverandering die vanuit het oogpunt van mededinging geen bezwaren oplevert.

Novia is in 1998 opgericht door LFV en de Deense vennootschap Maersk Air, een dochterbedrijf van A.P. Moller welke transactie door de Commissie op 6 juli 1998 werd goedgekeurd. De huidige transactie betreft de verkoop door LFV van zijn aandeel van 50% aan AviaPartner.

AviaPartner is een zelfstandig gronddienstenbedrijf, dat zeer uiteenlopende gronddiensten verricht op luchthavens in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Italië.

Maersk Air is een zelfstandig Deens luchtvaartbedrijf dat geen nationale vlag voert. Het AP Moeller-concern houdt zich hoofdzakelijk bezig met vervoer en de exploratie en winning van olie en gas, scheepsbouw, luchtvaart, industrie, supermarkten en IT-diensten.

Novia is een in het verrichten van gronddiensten op luchthavens in Scandinavië gespecialiseerd bedrijf met vestigingen in Kopenhagen ((Kastrup), Stockholm (Arlanda) en Göteborg (Landwetter). De door Novia aangeboden diensten omvatten passagiers-, platform- en terminaldiensten, biljettenuitgifte, wachthaldiensten en vracht- en postdiensten.

Deze concentratie geeft geen aanleiding tot mededingingsbezwaren. Er is geen horizontale overlapping van de activiteiten van partijen en er zijn evenmin problemen op het gebied van de verticale integratie. Bijgevolg heeft de Commissie besloten toestemming te verlenen tot de concentratie uit hoofde van de concentratieverordening.