CBS

Aantal vacatures onveranderd hoog

Eind september 2000 stonden er bij particuliere bedrijven 169 duizend vacatures open. Dat is 33 duizend minder dan een kwartaal eerder. Deze daling is volgens het CBS voornamelijk toe te schrijven aan seizoensinvloeden. In vergelijking met september 1999 nam het aantal vacatures met 10 duizend toe. Het aantal vacatures blijft hiermee in het derde kwartaal van vorig jaar onveranderd hoog. De dynamiek op de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van 2000 bijzonder groot gebleven. Het aantal vervulde vacatures heeft met 240 duizend de hoogste waarde ooit bereikt.

Invloed seizoen
Het aantal vacatures is eind september vorig jaar op 169 duizend uitgekomen. Dat is een daling van ruim 30 duizend ten opzichte van een kwartaal eerder, maar nog altijd 10 duizend meer dan een jaar eerder. De daling van het aantal vacatures kan voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan seizoensinvloeden. In de jaren 1998-2000 daalde het aantal vacatures in het derde kwartaal steeds met ongeveer vijftien procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Vanaf 1994 kent Nederland een periode van een stijgend aantal vacatures en dalende werkloosheid. Aan de daling van de werkloosheid is inmiddels een eind gekomen. Of aan de stijging van het aantal vacatures ook een eind is gekomen, kan op dit moment nog niet worden gezegd.

Dynamische arbeidsmarkt
Het aantal vervulde vacatures heeft volgens het CBS in het derde kwartaal van 2000 met 240 duizend een nieuw record bereikt. Het aantal ontstane vacatures lag in het derde kwartaal 25 duizend lager dan in het tweede kwartaal. Vergeleken met het derde kwartaal van 1999 is het aantal ontstane vacatures 10 duizend hoger. In samenhang met het hoge aantal vervulde vacatures kan worden geconcludeerd dat er nog steeds sprake is van grote dynamiek op de arbeidsmarkt.

Vacaturegraad gedaald
De krapte op de arbeidsmarkt kan worden afgemeten aan de vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen. In het derde kwartaal is deze vacaturegraad gedaald van 37 naar 31, een gevolg van een dalend aantal vacatures bij een toenemend aantal banen. Een aantal bedrijfstakken, zoals de industrie, bouwnijverheid en de IT-sector, kende een grote afname van de vacaturegraad. In de bouw en in de IT-sector deed deze ontwikkeling zich ook voor in het derde kwartaal van 1999.

Vacatures bij de overheid
Bij de overheid stonden eind september vorig jaar 14 duizend vacatures open. Dat is 3 duizend minder dan een kwartaal ervoor. Dit komt onder meer omdat in het onderwijs traditioneel in de zomermaanden veel vacatures worden vervuld. Het aantal vacatures komt daardoor eind september wat lager uit.

Technische toelichting
Het CBS meet het aantal vacatures door een schriftelijke enquête bij ongeveer 30 duizend bedrijven en instellingen. Het CBS vindt het niet verantwoord om de vacaturecijfers te corrigeren voor seizoeninvloeden. Het patroon van de ontwikkeling van het aantal vacatures was daarvoor de afgelopen tien jaar te weinig stabiel.