Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen

PERSBERICHT



Amstelveen, december 2000

SECURITY MANAGEMENT SYSTEEM NIEUWE STANDAARD BEVEILIGD DRUKWERK

Tijdens de feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst van de sectie Producenten van Beveiligd Drukwerk op 11 januari a.s. op het Kasteel van Rhoon zullen de eerste certificaten SMS Erkenning door KVGO-voorzitter Ad Molier worden uitgereikt aan een viertal bedrijven.

SMS staat voor Security Management Systeem, een geheel van onderling samenhangende beveiligingseisen voor de productie en logistiek van beveiligd drukwerk, dat is opgezet overeenkomstig de ISO-systematiek en vastgelegd in de in opdracht van de sectie PBD door de VPGI ontwikkelde SMS-norm.

Nieuwe standaard

Enige jaren geleden lanceerde de pas gevormde KVGO-sectie Producenten van Beveiligd Drukwerk de zogenaamde sterrenindeling (één, twee of drie sterren), een classificatie van ledenbedrijven op grond van het productenpakket. Bedoeling daarvan was opdrachtgevers een helder inzicht te geven in de productiemogelijkheden van de aangesloten bedrijven.

Al snel bleek dat er bezwaren kleefden aan dit systeem. De toedeling van sterren gebeurde nogal subjectief en van een objectieve toetsing van het beveiligingsniveau van de bedrijven was geen sprake. Daarom werd besloten in samenwerking met de VPGI een nieuwe standaard te ontwikkelen. Dat werd de op ISO gebaseerde SMS-norm. Later werd als hulpmiddel voor de bedrijven ook een Risico Inventarisatie Checklist SMS ontwikkeld, waarin een groot aantal basisbeveiligingseisen is vastgelegd. Momenteel zijn de leden druk doende de SMS Erkenning te verkrijgen. Dat dit nodig is blijkt er wel uit dat opdrachtgevers SMS inmiddels hebben ontdekt en verplicht stellen bij nieuwe aanbestedingen voor beveiligd drukwerk.

Mercatorcomplot

Voorafgaande aan de certificaatuitreiking op 11 januari in Rhoon zal Roel Janssen, financieel redacteur van NRC Handelsblad, iets vertellen over de achtergronden van zijn boek `Het Mercatorcomplot', een thriller over de problemen die kunnen ontstaan rond de invoering van de euro aan het einde van 2001.