Den Haag, 12 januari 2001

Gasunie komt tegemoet aan richtlijnen toezichthouder DTe

Gasunie heeft aan de toezichthouder op de gassector DTe gemeld, dat zij met ingang van 1 januari 2001 haar tarieven voor het transport van aardgas met 6,5% zal verlagen. Daarnaast heeft Gasunie aangekondigd stappen te zullen zetten in de richting van een juridische splitsing tussen NV Nederlandse Gasunie en GasTransport, de handels- respectievelijk de transportpoot van het bedrijf. Het bestaande CDS-systeemzal worden uiteengerafeld in aparte tariefsystemen voor handel en transport en het begrip "CDS" zal uiterlijk per 1 juli 2001 uit de markt verdwijnen. Deze stappen van Gasunie ziet DTe als stappen in een overgangsfase naar een geliberaliseerde gasmarkt. De stappen die DTe daarvoor noodzakelijk acht zijn vastgelegd in de tijdelijke Richtlijnen die DTe vorig jaar heeft gepubliceerd. Nadat Gasunie vorig jaar meldde deze Richtlijnen naast zich neer te zullen leggen, gaan deze stappen van Gasunie naar het oordeel van DTe nu wel in de richting van de eisen die in de Richtlijnen worden gesteld. DTe acht het dan ook redelijk om op dit moment geen verdere acties te nemen om naleving van de Richtlijnen af te dwingen.

Daarnaast heeft Gasunie haar volledige medewerking toegezegd aan het verstrekken van informatie aan DTe die nodig is om haar toezichthoudende taak goed te kunnen uitvoeren. Binnenkort start DTe een onderzoek naar het balanceringssysteem van Gasunie, naar de kosten van GasTransport, de transportpoot van Gasunie, en naar de technische kenmerken van de opslagfaciliteiten die Gasunie gebruikt. Dit moet DTe meer inzicht verschaffen in de redelijkheid van de eis van uurbalancering, de mate van kostenoriƫntatie van de transporttarieven en de technische mogelijkheden voor toegang van derden tot de opslagfaciliteiten.

Permanente richtlijnen voor de indicatieve tarieven en voorwaarden voor gastransport- en opslagbedrijven zijn in voorbereiding. Na consultatie van de sector en derden worden deze na de zomer vastgesteld.

terug

Aan de inhoud van deze pagina's kunt u geen rechten ontlenen.