Ministerie van Defensie

Kamervragen en antwoorden

Tekort aan medisch specialisten bij Defensie.

12-01-2001

1.Is Defensie in staat om met eigen personeel acht chirurgische teams tegelijkertijd te formeren, zonder gebruik te maken van het door de relatieziekenhuizen ter beschikking gestelde civiel medisch personeel of wordt door u met 'eigen personeel' ook bedoeld dat is ondergebracht in de onderscheiden relatieziekenhuizen?

5.Kunt u daarnaast aangeven hoeveel 'eigen' medisch specialisten Defensie op dit moment buiten de relatieziekenhuizen voor uitzending beschikbaar heeft, met vermelding van de maximale uitzendtermijn?

1,5.
Defensie is op dit moment in staat om met eigen personeel acht chirurgische teams tegelijkertijd te formeren, zonder gebruik te maken van het door de relatieziekenhuizen en de maatschappen ter beschikking gestelde civiel medisch personeel. Dit eigen personeel (militair personeel) is deels werkzaam in het Centraal Militair Hospitaal, deels werkzaam in de relatieziekenhuizen. Het onderscheid tussen eigen personeel en personeel afkomstig uit de relatieziekenhuizen zal in de toekomst overigens vervagen.

2.Is het waar dat per relatieziekenhuis slechts één chirurgisch team tegelijkertijd kan worden geleverd?

3.Kunt u per relatieziekenhuis aangeven hoeveel chirurgen, anesthesiologen en operatiekamerassistenten chirurgie en anesthesiologie aan Defensie boven de sterkte ter beschikking zijn gesteld en op dit moment per periode van anderhalf jaar gedurende maximaal drie maanden voor uitzending beschikbaar zijn?

4.Kunt u tevens per relatieziekenhuis aangeven hoeveel civiele medisch specialisten zich op dit moment bereid hebben verklaard zich door Defensie per anderhalf jaar voor een periode van maximaal één maand te laten uitzenden?

2,3,4.
Na het tekenen van het contract met Defensie hebben de relatieziekenhuizen en de maatschappen twee jaar de tijd om tot volledige personele vulling van de chirurgische teams te komen. De relatieziekenhuizen leveren elk drie chirurgische teams, waarvan één voor de duur van drie maanden en twee voor de duur van elk één maand. Van deze teams wordt er nooit meer dan één tegelijkertijd uitgezonden. Onderstaand is een overzicht opgenomen van de relatieziekenhuizen, de datum waarop het contract is getekend, en het moment waarop de chirurgische teams uiterlijk beschikbaar zullen zijn.

Academisch Ziekenhuis Nijmegen
5 oktober 1999
oktober 2001

Academisch Ziekenhuis Maastricht
5 oktober 1999
oktober 2001

St. Franciscus Gasthuis Rotterdam
25 april 2000
april 2002

Medisch Centrum Haaglanden
25 april 2000
april 2002

Medisch Centrum Leeuwarden
25 april 2000
april 2002

Medisch Spectrum Twente
25 april 2000
april 2002

St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
25 april 2000
april 2002

St Joseph Ziekenhuis Veldhoven
25 april 2000
april 2002

Rijnstate Ziekenhuis Arnhem
29 november 2000
november 2002

Een momentopname van het huidig aantal medisch specialistisch personeel heeft slechts beperkte waarde en schetst mogelijk een verkeerd beeld van de inspanningen die de ziekenhuizen en maatschappen verrichten om tot vulling te komen. Het verdient daarom de voorkeur een overzicht te geven van de totale aantallen chirurgen, anesthesiologen, operatie-assistenten en anesthesiemedewerkers die op dit moment beschikbaar zijn.

totaal benodigde maanden
totaal beschikbare maanden
vullingsgraad per 1-12-2000 (in %)

chirurg
72
47
62,7

anesthesioloog
72
39
52

operatie-assistent
144
65
43,3

anesthesiemedewerker
72
62
82,7

6.Is het volgens u, met het oog op de vereiste medisch-specialistische zorg, op dit moment mogelijk het ambitieniveau van de Nederlands krijgsmacht waar te maken? Zo neen, welke maatregelen bent u van plan te nemen om hierin verandering aan te brengen?

6.Zoals nog onlangs gemeld (zie de antwoorden op de Kamervragen van de leden Van Ardenne-Van der Hoeven en Van der Knaap, Aanhangsel van de Handelingen nr. 290, vergaderjaar 2000-2001) ontbreekt het Defensie binnen bepaalde categorieën hoogwaardig medisch specialismen aan voldoende eigen personeel. Dit is de aanleiding geweest het project met de relatieziekenhuizen te starten en internationale afspraken te maken. Als thans het maximale Nederlandse ambitieniveau zou worden gevraagd (vier operaties van bataljonsgrootte) en geen aanvullende maatregelen kunnen worden genomen (zoals internationale samenwerking) heeft Defensie op dit moment nog te weinig medisch specialistisch personeel. Met de genomen maatregelen (met name de afgesloten en binnenkort af te sluiten contracten) zal op termijn in voldoende capaciteit kunnen worden voorzien.

7.Waarom toont Defensie zich tot op heden niet bereid om contracten af te sluiten met individuele medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen, ook buiten de relatieziekenhuizen? Is in dit verband gebruik gemaakt van de bestanden van de Sectie personele activeringsvoorbereiding van de CDPO bij de Koninklijke Landmacht? Zo neen, waarom niet?

7.Defensie streeft naar het inzetten van complete chirurgische teams. De planning hiervan wordt bemoeilijkt door het afsluiten van individuele contracten met medisch specialisten en gespecialiseerd verpleegkundig personeel. Ook reservisten, behalve zij die werken bij de relatieziekenhuizen, worden om dezelfde reden momenteel niet ingezet.

8.Kunt u aangeven op welke wijze inmiddels de vrijwillige bijdrage van medisch-specialistische reservisten aan vredesoperaties wordt overwogen?

8.Overwogen wordt reservisten die aangeven deel te willen nemen aan vredesoperaties en opgeleid zijn in een benodigd medisch specialisme te gebruiken als aanvulling op de chirurgische teams van de relatieziekenhuizen. Zo kunnen op incidentele basis problemen worden opgelost.