European Union

Indonesia : extension of the moratorium on violence in Aceh Press Release: Brussels (12-01-2001) - Press: 10 - Nr: 5052/01


Brussel,
12 januari 2001

5052/01 (Presse 10)

P 8/01

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Atjeh

De Europese Unie verwelkomt de op 10 januari bekendgemaakte verlenging van het moratorium op geweld in Atjeh, waarover de Indonesische regering en de Beweging Vrij Atjeh (GAM) in Genève overeenstemming hebben bereikt. De EU is ook ingenomen met het voornemen van beide partijen hun dialoog in februari voort te zetten met inhoudelijke besprekingen.

De EU heeft zich verscheidene malen uitgesproken voor een sterk, verenigd, democratisch en welvarend Indonesië. Zij steunt de territoriale integriteit van dit land ten volle. Zij moedigt de Indonesische autoriteiten en de GAM aan om door dialoog een vreedzame oplossing voor het conflict in Atjeh te vinden en geweld te vermijden. Zij is verheugd dat er een begin is gemaakt met een juridische procedure die ertoe moet leiden dat de vermoedelijke plegers van mensenrechtenschendingen in Atjeh voor de rechter gebracht worden. De Unie doet een beroep op beide partijen zich aan de afspraken van het moratorium op geweld te houden en ter plaatse de grootste terughoudendheid te betrachten.

De EU zal de ontwikkelingen van nabij blijven volgen.