NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Prins Floris opent jongerenconferentie vrijwilligerswerk

5 januari 2001

12 en 13 januari 2000, RAI Amsterdam
Opening Youth Forum door Prins Floris

Van 14 t/m 18 januari vindt de 16e Wereld Vrijwilligers Conferentie plaats. 1500 deelnemers uit de hele wereld komen naar de RAI in Amsterdam. Voorafgaand aan deze conferentie vindt op 12 en 13 januari het Youth Forum plaats, een préconferentie speciaal voor en door jongeren. Het centrale thema van de wereldconferentie is vernieuwing en verjonging van het vrijwilligerswerk. De zorg voor vergrijzing van het vrijwilligerswerk is wereldwijd. Er worden daarom ook steeds meer projecten opgezet die zich specifiek richten op het betrekken van jongeren. Niet alleen in Nederland, maar ook in Oost-Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Niet alle organisaties zijn voorbereid op en ingericht voor de komst van jongeren. Tijdens de préconferentie discussiëren zo'n 200 jongeren uit alle windstreken met elkaar over hun ervaringen in het vrijwilligerswerk en formuleren aanbevelingen voor de aansluitende wereldconferentie.

Overhandiging publicatie De Generatie @ aan Prins Floris

Zijne Hoogheid Prins Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven opent op vrijdag 12 januari om 10:10 uur de préconferentie voor jongeren. Tevens ontvangt hij het eerste exemplaar van: De Generatie @, het Trendrapport Jongeren & Vrijwilligerswerk. Dit Trendrapport over het betrekken van jongeren bij het vrijwilligerswerk, verenigt zowel maatschappelijke belangen, als die van organisaties én van jongeren zelf. In het eerste deel wordt ingegaan op de jongeren zelf: feiten, cijfers, motieven en participatiemogelijkheden. Het tweede deel bevat aanbevelingen, tips en handreikingen voor organisaties die jongeren bij hun werkzaamheden willen betrekken. Daarmee biedt dit boek meer dan alleen bespiegelingen, het geeft tips om zelf aan de slag te gaan. De Generatie @ is een uitgave van NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) en sVM (stichting Vrijwilligers Management).

Youth Forum préconferentie: Yam-Team

Nauw betrokken bij de organisatie van de préconferentie is het YAM-Team (Youth Activity Monitor Team) dat bestaat uit 11 jongeren uit Egypte, de Filippijnen, Togo, USA/Zwitserland, Canada en Nederland. Aan de thema's van het Internationaal Jaar: erkenning, promotie, ondersteuning en netwerken voegden zij participatie toe. Programma
Na de opening zal de heer Kenn Allen, IAVE World President een introductie geven over de 16e Wereld Vrijwilligers Conferentie. Het Yam-team zal zich voorstellen en de deelnemers zullen in workshops met de thema's erkenning, promotie, ondersteuning, netwerken en participatie aan de slag gaan. Aan het eind van de dag worden aanbevelingen geformuleerd over jongeren en vrijwilligerswerk in relatie tot bovenstaande thema's. Het programma van 13 januari zal gericht zijn op het vertolken van de aanbevelingen tijdens de 16e Wereld Vrijwilligers Conferentie van 14 t/m 18 januari. Aan het einde van de dag zullen de jongeren hiervan een try-out laten zien aan het IAVE-bestuur. Verschillende sprekers geven deze dag acte de présence: mevr. Diana Perez Buck, United Nations Volunteers; dhr. Bill Huntley, Former Rotary International World President en mevr. Annemieke Hijink, Senior Projectleider NOV. Tijdens de vrijwilligersconferentie nemen de jongeren aan de workshops en activiteiten deel als Youth Forum en laten hun deskundige stem horen.
Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001

2001 is een bijzonder jaar om deze conferentie te organiseren. Immers, dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Vrijwilligers (IJV 2001). De Wereld Vrijwilligers Conferentie is het eerste mondiale evenement van dat jaar. De uitvoering van de activiteiten vallen onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van de Stichting IJV 2001, onder voorzitterschap van Tineke Lodders, 1e kamerlid voor het CDA. Het IJV 2001 kent ook een Comité van Aanbeveling waarin o.a. Mr. Pieter van Vollenhoven, dhr. W.A. Vermeend, Humberto Tan en Dieuwertje Blok zitting hebben.

Einde bericht

Vertegenwoordigers van de pers worden uitgenodigd (delen van) de préconferentie bij te wonen. Tevens wordt op vrijdag 12 januari van 17:45 tot 18:15 en op zaterdag 13 januari van 17:45 tot 18:15 een persbijeenkomst gehouden. Meer informatie treft u aan op www.volunteer.nl of www.vrijwilligerswerk.nl. U kunt ook contact opnemen met Nienke van Helden, manager communicatie en voorlichting (nvhelden@nov.nl) of Annemarieke Tazelaar, projectleider communicatie en voorlichting (atazelaar@nov.nl), tel.: 030 231 98 44 of fax: 030 234 38 96. Via hen kunt zich aanmelden voor de conferentie. Dit kan ook via de website www.volunteer.nl. Accreditatie moet verder plaatsvinden bij de Rijksvoorlichtingsdienst, afd. Pers en Publiciteit, tel. 070 356 41 42, fax 070 356 46 84.

Bijlage A: Programma Youth Conference

Bijlage A: programma Youth Forum
In verband met het internationale karakter van het Youth forum is het programma alleen beschikbaar in het Engels

Youth Forum Pre-Conference

Friday 12 January 2001

Motto: Getting to know each other and discuss the main topics on youth voluntary work


09.00 Registration

10.00 Short introduction by chairman/-woman (to be announced) Welcome by Tineke Lodders, chairwoman National Committee IYV (o.v.)

10:10 Opening ceremony by His Highness Prince Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven

10.15 Introduction to the World Conference by Kenn Allen (World president IAVE)

10.25 Presentation of the Yam Team members and their activities

10.40 Tea/Coffee break

11.00 Workshops on Youth & Volunteerism (Topics: Participation, Networking, Facilitation, Promotion and Recognition)

12.30 Lunch

14.00 Presentations: outcomes of the workshops

15.30 Tea/Coffee/Soda break

15.50 Forum discussion: Empowerment of young volunteers ...

16.50 Selection of a drafting committee for the final statements

17.30 Time to network and visit the exhibition, wall of challenges & solutions, etcetera

20.00 Evening program: Visit Amsterdam with your Dutch buddy

Youth Forum Pre-Conference

Saturday 13 January 2001

Motto: Collecting ideas and suggestions from the previous day. Work on strategies how to make the voice of young people heard at the World Conference


09.00 Opening by chairman/-woman


09.10 Keynote speakers:
Diana Perez; UNV
Bill Huntley; Rotary
Annemieke Hijink; NOV

Interactive sessions

11.00 Tea/Coffee break

11.20 Presentation results from interactive sessions

11.50 Training: How to be heard, part 1

12.30 Lunch; start registration World Conference

13.30 How to be heard, part 2: Presentation of the Youth Forum at the World Conference

16.30 Tea/Coffee/Soda break

16.50 Final Meeting: Try out of presentation of statements Kenn Allen (IAVE)
Diana Perez (UNV)
Like Van Hulten (co-chairwoman WVC)

17.30 Registration World Conference, hand-out conference kits

20.00 Solidarity Night! (time for ethnic dances and music as well)


05 jan 01 13:20