Gemeente Etten-Leur

Onroerende zaken opnieuw gewaardeerd

ALGEMEEN

Op basis van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) moeten onroerende zaken in Etten-Leur, naar waardepeildatum 1 januari 1999 opnieuw worden gewaardeerd. De gemeente taxeert alle onroerende zaken, zoals woningen, winkels, bedrijfspanden en andere objecten. De waarde wordt bij beschikking vastgesteld. Deze waarde geldt als basis voor de heffing van:

* de onroerende-zaakbelastingen door de gemeente;
* de waterschapslasten (omslag "gebouwd") door het waterschap;
* de inkomstenbelasting (huurwaardeforfait) en de vermogensbelasting (waarde onroerende zaken) door de rijksbelastingdienst.

WAARDEPEILDATUM

De waardepeildatum is 1 januari 1999.

TIJDVAK

Met deze WOZ-waarde wordt gedurende het tijdvak 2001 tot en met 2004 belasting geheven. De algemene regel is dat deze waarde in de loop van het tijdvak niet wijzigt. Uitzondering hierop zijn omstandigheden, die specifiek een onroerende zaak betreffen, zoals bouw, verbouwing, verbetering of (gedeeltelijke) sloop.

VOORBEREIDENDE WERKZAAMHEDEN

Voorafgaand aan de hertaxaties is een aantal voorbereidende werkzaamheden verricht. Eén daarvan is het verzamelen van marktgegevens.

WAARDESTIJGING TEN OPZICHTE VAN HET VORIGE TIJDVAK

Van alle te taxeren objecten is op dit moment ruim 96% getaxeerd. Op basis hiervan kan het volgende overzicht met het gemiddelde stijgingspercentage per categorie worden gemaakt:

Alle objecten 40% waarvan

1. Woningen 42% onderverdeeld in:
Vrijstaande, individuele woningen 47%
Twee onder een kap-, geschakelde woningen 37%
Tussen-, rij-, hoek-, drive-inwoningen 39%
Flats, appartementen, maisonettes 60%
Boven-, beneden-, etagewoningen 57%
Recreatie-, overige woningen 55%

2. Niet-woningen 32%

WAARDEVASTSTELLING

De waarde wordt vastgesteld door middel van een beschikking. Deze beschikking wordt eind februari/begin maart 2001 verzonden. Een beschikking is geen aanslag. Belastingplichtigen kunnen wel bezwaar instellen tegen deze beschikking. Er kan geen bezwaar meer ingesteld worden tegen de waarde op de aanslag (b.v. aanslag onroerende-zaakbelastingen).

NADERE INFORMATIE

Voor vragen kan men terecht bij de afdeling financiën van de gemeente Etten-Leur, telefoonnummer 5024376 of 5024392. In de gemeenterubriek in weekblad De Etten-Leurse Bode van zondag 14 januari 2001, is een uitgebreid artikel geplaatst onder de titel "Onroerende zaken opnieuw gewaardeerd".