P E R S B E R I C H T

Eindhoven, 12 januari 2001. - Vandaag voert Gerard Spekman (81, Eindhoven) een protestactie voeren tegen de Amerikaanse atoombommen op vliegbasis Volkel.
Op enkele markante plekken langs de openbare weg van Uden naar de vliegbasis, zal Spekman grote borden met pijlen plaatsen die de voorbijgangers attenderen op de aanwezigheid van atoombommen in Volkel, en op de immoraliteit van kernbewapening. De teksten bij de pijlen luiden: 'Kernmachtbasis Volkel' en 'Atoombom-basis Volkel'.

Rond 10:30 zal Spekman aan het toegangshek naar de vliegbasis, aan de Zeelandsedijk, eveneens enkele tekstborden bevestigen.

De actie is Spekman's eigen initiatief. De borden heeft hij de afgelopen week zelf gemaakt. Voor het vervoer van de borden, en bij het plaatsen ervan, krijgt hij assistentie van een solidaire leeftijdgenoot uit Friesland.

De teksten op de borden zijn ontleend aan uitspraken van Wim Kok ten tijde van de massademonstraties tegen de plaatsing van kruisraketten in Nederland. (Kok sprak toen nog als vakbondsleider). Enkele van de teksten zijn:

,,Wat een volk niet wil, kan en mag niet afgedwongen worden. Geen bommem maar werk. Geen bommen maar brood!''

,,Politici beluister de moedeloze burgers. Wij willen vrede en ontspanning. Atoombommen hier is misdadig. Wij geloven die militaire dreigverhalen niet meer.''

,,De ontwikkeling en productie van kernwapens heeft meer dan dertigduizendmiljard gulden gekost. Een procent zou genoeg zijn om het achtergestelde deel van de mensheid te stimuleren, een einde te maken aan hun armoede en analfabetisme, en de meeste ziekten te overwinnen.''

Misdaad van wereldformaat

Spekman over zijn eenmans-actie: ,,Ik heb de tweede wereldoorlog bewust meegemaakt. Toen in 1945 de bom op Hiroshima viel, drong het besef tot me door van de krachten die worden losgemaakt door atoombommen. En ik realiseerde me dat hier sprake was van een misdaad op wereldformaat''.
Na de oorlog probeerde hij, als 25-jarige, de draad van zijn leven weer op te pakken en raakte dat besef enigszins op de achtergrond. Maar het besef van de gruwelen van een oorlog kwam versterkt terug tijdens de oorlog in Bosnie in 1991/92. Spekman gaf gehoor aan de internationale oproep van de organisatie Vrede Nu, om massaal naar Sarajevo te komen om te protesteren tegen die oorlog en om solidair te zijn met de plaatselijke bevolking. In Bosnie ontmoette hij de priester/vredesactivist Kees Koning, met wie hij sedertdien kontakt heeft gehouden.

Wakes tegen oorlog en wapenhandel

Terug in Nederland besloot Spekman om ook in eigen land actie te gaan voeren. Sinds een jaar of tien neemt hij elke woensdag deel aan de stille wake tegen de wapenhandel, op de stoep van de Amsterdamse Beurs. En elke eerste zaterdag van de maand is hij te vinden op de Stadhuisbrug in Utrecht, waar hij eveneens deelneemt aan een stille vredeswake.
Spekman noemt zichzelf geen type voor grote demonstraties; die roepen bij hem associaties op aan de oorlog, waarin hordes mensen achter 'de leider' aanliepen. Liever voert hij actie met een kleine groep mensen, of alleen. Zoals nu deze actie met de protestborden.

Noten voor de pers:


- Gerard Spekman is voor en na zijn aktie thuis te bereiken op: 040-2437989.
Tijdens zijn aktie is hij niet telefonisch bereikbaar.

(bel voor algemene vragen desgewenst met
Marta Resink, van Omslag: 040-2910295)


- Foto's van de actie komen beschikbaar via Peter van den Oetelaar (fotopersbureau Tussen Twee Stromen/ANP):
040-2040903 of 06-54298538


- Meer informatie over (acties tegen) kernwapens in Nederland op de website: http//www.ddh.nl/vrede/kernwapens


* Veel informatie over de (Amerikaanse) kernwapens op vliegbasis Volkel staat ook in weekblad Vrij Nederland van deze week


* Lees ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers - Vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - Tel. 040-2910295
Please send us only messages in plain ASCII. No attachments. Thanks!