Gemeente Enkhuizen

Keywords: b&w

AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE HAVENS, OPENBARE WERKEN EN SOCIALE VOORZIENINGEN VAN ENKHUIZEN D.D. 19 DECEMBER 2000

Aanwezig:

voorzitter

secretaris
leden
N. Dol
N. Kegelaar
D. van Pijkeren(RPF/SGP)
H. Boland (D'66)
J. Franx (EB)
J.G. Langbroek (EB)
J. Domburg (PvdA)
W. Haentjens (VVD)
H. Weijens (CDA)

Verder aanwezig:

Dhr. Baan, afdeling Welzijn
Dhr. Swagerman, afdeling Welzijn
Dhr. Druyf, CWI te Hoorn

Afwezig :

J. Verjaal (vervangen door H. Boland)

Insprekers:

Mevrouw v.d. Meer-Veeken spreekt haar onvrede uit over de situatie bij de vrije kavels in kadijken. Er is geen verlichting, de bereikbaarheid van de woningen is slecht en er is wateroverlast. Ook zijn er klachten over de houding van HBG.

De heer Steltenpool spreekt in namens de Stichting Kunstijsbaan Westfriesland. In zijn pleidooi onderstreept hij het belang van een kunstijsbaan in de regio Westfriesland gezien de populariteit van de schaatssport in de regio en het relatief grote aantal leden in dit deel van het gewest. Er doet zich nu een uitgelezen mogelijkheid voor gezien de door de gemeente Hoorn aangewezen locatie, alsmede de toegezegde bijdrage van de provincie. Ook de bijdrage van de gemeenten is belangrijk; een bedrag van f 60,- per inwoner is voldoende.

AGENDANR

ONDERWERP


1


Opening

De voorzitter opent de vergadering.

De voorzitter vestigt de aandacht op het behalen van de Energy Award door de gemeente Enkhuizen voor het project "Minima kiezen zelf voor energiebesparing". Hij zal de complimenten van de commissie overbrengen aan de betrokken afdelingen Milieu, Welzijn en Sociale Voorzieningen.


2
Aantekeningen van de vergadering van 21 november 2000 Blz.1 De heer Haentjens verzoekt naar aanleiding van het voorstel verkoop zwart e loods alle onderwerpen die verband houden met de havens in deze commissie te bespreken. Hoewel dit onderwerp voornamelijk een EZ aangelegenheid was stemt de voorzitter hiermee in.
Rondvraag: De heer Weijens stelt de problematiek in Kadijken aan de orde. De co mmissie dringt er op aan dat de gemeente actie onderneemt richting HBG. De voor zitter zegt dit toe. De klachten over de verlichting zijn voor hem nieuw; hieri n zal hij direct actie ondernemen. Indien het vervangen van de stelconplaten no g enige tijd gaat duren zal hij ook aandringen op maatregelen om deze noodoplos sing te verbeteren.


3a

Ontwikkelingen CWI

De voorzitter schetst de ontwikkelingen van het CWI die hebben geleid tot het i nzetten op een sterk CWI in Hoorn.
De heer Druyf schetst het achterliggende beleid van de overheid voor schaalverg roting, centralisatie en ICT-ontwikkelingen. De heer Swagerman voegt hier aan t oe op welke wijze de gemeente betrokken blijft bij dit CWI.

3b

Subsidieaanvraag Stichting Kunstijsbaan Westfriesland

De commissie is lovend over het initiatief van de stichting maar heeft grote moeite met de gevraagde bijdrage. Ook de exploitatie roept vragen op. De heren Weijens en Kiss wijzen het verzoek af. De heer Domburg pleit ervoor om andere, eventueel commerciële vormen van financiering te zoeken. De heer Boland wenst eerst de mogelijkheid om goed prioriteiten te kunnen stellen op basis van een goed uitgewerkt gemeentelijk sportbeleid alvorens over dit verzoek te beslissen. De heer Franx stelt voor om de deur op een kier te houden, de provincie in een brief sympathie te betuigen maar mede te delen dat Enkhuizen onvoldoende geld heeft en oppert de mogelijkheid gebruikers van de toekomstige baan te subsidiëren. Ook de heer Van Pijkeren vindt het te vroeg om nu al nee te zeggen. Hij denkt aan een eventuele waarderingsbijdrage en stelt voor de plaatselijke ijsclub aan te spreken op een bijdrage. De voorzitter zegt toe de Stichting een afschrift van het verslag te sturen en stemt in met het idee van de heer Franx om de provincie een brief te sturen. Een sportnota is belangrijk om prioriteiten te stellen; hij hoopt dat de aangekondigde nota van D66 binnenkort verschijnt; de gemeente werkt zelf ook hard aan een sportnota.

3c

Collectief vraagafhankelijk vervoer in het kader van de Verordening voorzieningen gehandicapten

De commissie stemt in met het voorstel.

3d

Besluitenlijst openbare vergadering d.d. 15 november van de adviesgroep Milieu

De heer Boland verzoekt om voortaan ten behoeve van de commissie HOS aan te geven hoe het verder gaat met de adviezen van de commissie. Deze suggestie zal worden uitgewerkt.
De heer Van Pijkeren stelt voor het groengebied bij de Iepenlaan geheel bij het ecolint te betrekken; de heer Langbroek is het hier mee eens. Ook de voorzitter is het eens met dit voorstel; het gebied ligt nu toch al op de schop.
3e

Rapportage voortgang fietspad

De commissie is positief over het huidige voorstel. De heer Franx stelt dat voordat het fietspad kan worden overgedragen aan het hoogheemraadschap de bordjes eigen risico geplaatst moeten worden. De voorzitter zal hier alsnog actie in ondernemen.


4

Verzoek VPCO met betrekking tot onderwijshuisvesting

De commissie stemt in met het voorstel.


5

Wijziging bouwverordening

De commissie stemt in met het voorstel.


6

Rondvraag

De heer Domburg:

- steunt de voorgestelde methode om de meerkosten voor het herstel van de kademuur van de Zuiderhavendijk te dekken niet.
- vraagt of er iets tegen de groeiende hoeveelheid kassen aan het Westeinde/langs de randweg kan worden gedaan. De voorzitter antwoord dat dit een ruimtelijke-ordeningskwestie is.

De heer Boland:

- meld dat de afhandeling van klachten via de bel-herstellijn vaak onduidelijk is; de heer Franx brengt hier tegenin dat hij juist enkele goede ervaringen heeft

- maakt melding van een situatie op Schepenwijk waar een ondernemer in een verzamelgebouw al een jaar vergeefs klaagt over het ontbreken van verlichting en bestrating; de voorzitter zegt toe hier direct werk van te maken

De heer Langbroek:

- vraagt of de mensen die de heemtuin onderhouden ook een kerstpakket krijgen; de voorzitter zal dit laten uitzoeken

- stelt dat de prijsverhoging voor buitenschoolse opvang erg laat aan de ouders is doorgegeven; de voorzitter verwijst dit onderwerp naar de portefeuille van wethouder Van Doornik.

De heer Franx had verwacht dat er mededelingen zouden worden gedaan over de ontwikkelingen rond de sanering van 't Waaigat. De secretaris licht toe dat tussen de gemeente, de provincie en het bouwfonds in principe overeenstemming bestaat over het uitvoeren van een grondwatersanering onder voorwaarde dat de aanpak effectief zal zijn. Het adviesbureau zal deze optie uitwerken; het plan zal 10 januari met de partijen worden besproken en daarna voor de commissie worden geagendeerd. Tot die tijd is er nog niets definitief. De voorzitter benadrukt dat hiermee een stuk meer is bereikt ten opzichte van het oorspronkelijke provinciale standpunt.

De heer Kiss verzoekt actie te ondernemen inzake de weggenomen `strooipaal' op het fietspad naar de Asterstraat, hetgeen wordt toegezegd.


7

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 23.00 uur.